Izvor: Happy BSC
02.08.2022 u 22:06
0

„Amerikanci su u situaciji da reaguju očajnički, moraju da demonstriraju da su i dalje moćni“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o 160. danu sukoba u Ukrajini koji su obeležile nova potencijalna kriza, kriza na Tajvanu gde je Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovala, uprkos upozorenjima iz Kine da to ne čini, nakon čega je Peking odmah reagovao i najavio niz vojnih protivmera.

O situaciji u Ukrajini ali i u ostatku sveta razgovarali smo sa našim gostima: analitičarom Dragomirom Anđelkovićem, Đorđem Aničićem, bivšim oficirom RV i PVO i Miloradom Đošićem pilotom pukovnikom.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dragomir Anđelković smatra da su potezi Amerike „pokazivanje mišića“, zbog kojih će snositi posledice.

„Znate Amerikanci su u situaciji da reaguju očajnički. Sukob u Ukrajini je u kratkom roku potpuno izmenio globalne odnose i globalni kontekst. Da li vi možete da zamislite da danas u ovoj situaciju Amerika može da izvrši invaziju kao što je izvršila na Avganistan ili Irak. To je apsolutno nemoguće. Svet se toliko izmenio. Drugo, čak se i američki partneri ili vazali, kada vide sudbinu Ukrajine, itekako razmišljaju koliko je opasno biti američki saveznik, lažni saveznik, odnosno topovsko meso. Potpuno im se raspada model svetske globalne hegemonije koji su gradili decenijama. Od toga da su im navodni saveznici danas to iz straha, do toga da su one zemlje koje su iz nekog razloga inklinirale Americi počele da se okreću na drugu stranu. Sila u opadanju, kad je to toliko vidljivo, umesto magneta postaje neka vrsta odbojnika. I šta Amerika u takvoj situaciji mora da radi, mora da demonstrira da je i dalje moćna, da daleko od svog dvorišta može da pokaže mišiće. Ona ih je pokazala, ali je to suludo pokazivanje mišića, jer time ništa nije postigla, kratkoročno možda mali propagandni efekat da svima pošalje poruku „Da tu smo i dalje. I dalje smo moćni“, i imaće posledice zbog toga. Kina koja je i ovako kivna zbog američkog ponašanja, i već dugo je kivna, još od bombardovanja kineske Ambasade u Beogradu Kina samo čeka trenutak kada će američka globalna hegemonija početi da puca. Kina je danas već prva ekonomska sila sveta, a za ekonomskom snagom ide i vojno-politička i naravno da samo čeka trenutak kada će stupiti na prvo mesto i istisnuti Ameriku sa te pozicije. Sukob u Ukrajini za Kinu je otvaranje vrata jedne nove epohe. Amerika svojim potezom samo iritira Kinu da se ozbiljnije uključi u trku i u ovaj sukob koji je najmanje na ukrajinskom terenu. On se odvija u raznim sferama širom sveta. Ovo će imati takve posledice da će se Kina mnogo ozbiljnije uključiti i ne bih isključio mogućnost da će u narednom periodu Kina odustati od politike nemešanja u Ukrajinski sukob. Kina, koliko god dobro ekonomski sarađivala sa Rusijom, do sada nije htela da isporučuje određenu opremu koja bi Moskvi bila od koristi. Ne bih isključio mogućnost da će Kina u narednom periodu mnogo aktivnije podržati Rusiju“, rekao je Anđelković.

Đorđe Aničić izjavio je da je u toku pregrupisavanje ruske vojske.

„U zadnje vreme se ruska vojska pregrupiše. Upravo ide ka jugu što znači da definitivno želi da reši hersonsku oblast. Samim tim se približila i Odesi. Onog momenta kada dođe u situaciju da može da i zvrši ofanzivu ka Odesi i da je stavi pod kontrolu, tog trenutka će Ukrajina praktično ostati bez izlaza na Crno more“, kazao je Aničić.

Milorad Đošić pilot pukovnik kritikovao je SAD zbog toga što, kako je naveo, kada im je nestalo topovskog mesa u Ukrajini, počeli su da lažu rumunski narod, slovački, mađarski…

„Rumunski narod je nama prijatelj, nisu nikada ratovali protiv nas. Čak mi je i jedan zastavnik rekao da mu je majka govorila kako od prijatelja imaju samo Srbiju i Crno more. Očigledno je da je ovim lažljivim Amerikancima nestalo topovskog mesa u Ukrajini. Lažu rumunski, slovački, mađarski narod i ne znam koga još. Ja ne mislim da su oni spremni da ratuju za Ameriku. Ko je lud da ide da ratuje tamo i gine“, smatra Đošić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter