Izvor: RIA Novosti
05.03.2024 u 07:40
0

ATENTAT NA TRAMPA BIĆE IZVRŠEN NA PUTINOV ROĐENDAN? Vašingtonska demokratska močvara ne zna kako da ga zaustavi! ON JE NA KORAK OD POBEDE ILI OD UBISTVA!

Donald Tramp je prevazišao pretposlednju prepreku na putu osvete – da bi se vratio u Belu kuću treba samo da preživi do izbora, piše ruski analitičar Petar Akopov.

„Vašingtonska močvara” je do juče formalno još uvek imala nadu da bi Tramp jednostavno mogao da bude sprečen da učestvuje na izborima — ne u celoj zemlji, već u nekim državama. Ali u ponedeljak je američki Vrhovni sud zabranio državama da uskrate bivšem predsedniku pristup biračkim mestima.

Takav pokušaj je već napravljen u Koloradu: tamošnji lokalni sud odlučio je da Trampu ne bude dozvoljeno da učestvuje na republikanskim predizborima, a bez učešća na njima njegovo ime neće biti na glasačkom listiću za predsedničke izbore u novembru. Država je citirala 14. amandman na Ustav SAD, čiji treći odeljak zabranjuje bilo kome da obavlja funkciju ko je „učestvovao u pobuni ili pobuni“. Druge države pod kontrolom demokrata, posebno Ilinois i Mejn, želele su da slede isti put. Ali Vrhovni sud je poništio odluku sudija Kolorada, i to jednoglasno, odnosno nisu glasale samo konzervativne sudije (oni su većina u Vrhovnom sudu), već i liberalne sudije.

AVIONOM NA SUĐENJE: Tramp odleteo u Njujork!
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Vrhovni sud je potvrdio pravo država da isključe kandidate sa lokalnih izbora, ali ne i sa saveznih jer njima upravlja Kongres, a ne države. Zahvaljujući ovoj odluci Tramp će danas pobediti na predizborima u Koloradu – i pokušaji da se spreči njegov prijem na izbore u drugim državama će prestati. U julu bi ga Republikanska nacionalna konvencija predložila za predsednika — a on bi u novembru osvojio mesto predsednika. On će pobediti, jer sve ankete već beleže njegovo liderstvo u svim ključnim, takozvanim sving državama, i one određuju ishod izbora. Sve ostale države (apsolutna većina od četiri petine) tradicionalno glasaju ili za demokrate ili republikance – i svi njihovi elektori idu onom kandidatu koji pobedi u državi, pa je izborna borba u njima formalna.

Odluka Vrhovnog suda je bila očekivana, a poenta nije čak ni u tome da Tramp nije proglašen krivim za „pobunu“ (što pokušavaju da provale kao „upad“ na Kapitol 6. januara 2021. godine), već šta ako države bilo dozvoljeno da isključe kandidate za predsedničke izbore pre izbora, to bi bio iskorak ka raspadu Sjedinjenih Država. Bez Trampovog imena na glasačkom listiću u novembru bi republikanske države pokušale da isključe Bajdena (ili bilo koga drugog kandidata demokrata da ga zameni) sa glasanja i, što je još važnije, jednostavno ne bi priznale rezultate izbora ako Tramp to ne bi uradio. pobediti. A demokratske države takođe ne bi priznale rezultate glasanja, pozivajući se na činjenicu da u njihovoj državi Tramp nije ni bio uvršten na glasanje.

Odnosno, sudije Vrhovnog suda su jednostavno odbile da daju zeleno svetlo najopasnijem scenariju, koji je otvorio put ka dvojnoj vlasti (odnosno, proglašenje dva predsednika SAD odjednom u januaru 2025. ili nepriznavanje izbora). rezultati nekih država). Ali da li to znači da su to potpuno sprečili? Naravno da nije, jer to nije u njihovoj moći i niko ne brani države da osporavaju izborne rezultate i ne priznaju pobednika.

Međutim, sada američki establišment nema načina da zaustavi Trampa pred izbore – nemoguće ga je ukloniti. Ostaju nade da će on biti procesuiran, odnosno proglašen krivim (protiv njega su pokrenuti mnogi slučajevi), nadajući se da će to uplašiti deo njegovog biračkog tela od „zločinaca“ i dovesti do poraza bivšeg predsednik. Opklada je veoma slaba, ali ovo je poslednja stvar koju „Vašingtonska močvara” ima na zalihama. Međutim, ni ovde stvari ne idu dobro: isti Vrhovni sud razmatra Trampovu tužbu da mu se prizna predsednički imunitet. Ako bude zadovoljena, svi procesi protiv Trampa će biti zamrznuti – i on će mirno voditi predizbornu kampanju, a da ga ne ometaju sudovi.

Pokušaj da se Tramp zaustavi uz pomoć ogromnih sudskih kazni je još naivniji: na primer, njujorški sud je već doneo odluku da od njega naplati 355 miliona dolara zbog prevare u aktivnostima njegove razvojne kompanije, Trump Organization. Trampovi advokati osporavaju ovu odluku, a generalno, bivšeg predsednika (barem pre izbora) definitivno neće biti moguće upropastiti. Da ne pominjemo da to ni u kom slučaju neće uticati na njegovu izbornu kampanju: Amerikanci mu dragovoljno doniraju novac.

Ispada da je Trampa nemoguće zaustaviti? Da, ali „vašingtonska močvara“ to jednostavno ne može da prizna. Ljudi koji su uvereni u svoje moći i sposobnosti da vladaju svetom (odnosno da ga usmere u pravom smeru) ne mogu da se pomire sa idejom da ne mogu ništa da urade sa bahatim izgnanikom koja je već jednom ušla u Belu kuću. Oni će pokušati da zaustave Trampa po svaku cenu, ali problem je što je to u sadašnjoj situaciji gotovo nemoguće uraditi.

TRAMP POVODOM PREDLOGA DA SE PROTIV NJEGA POKRENE KRIVIČNI POSTUPAK:" Ono što me ne ubije
Tanjug AP/Michael Conroy

Teoretski, moguće je promeniti celu intrigu postavljanjem drugog kandidata protiv Trampa umesto Bajdena. Neko ko će samouvereno pobediti Trampa u novembru, ali demokrate jednostavno nemaju takvu figuru. Svi profesionalni demokratski političari nisu podobni za ovo, Barak Obama ne može da se kandiduje za treći mandat – pa se hvataju za fantastične opcije poput Mišel Obame (fantastično jer popularna bivša prva dama kategorički ne želi da bude nominovana, a nema garancije da će ona pobediti na Trampovom). Ostaje samo da se pouzdamo u „Božju ruku“ ili u volju slučaja – pa, ono što se može izdati za njega.

Govorimo o fizičkom uklanjanju Trampa, odnosno njegovom ubistvu. Sjedinjene Države imaju mnogo iskustva u eliminisanju veoma opasnih predsedničkih kandidata (a ne samo predsednika): 1935. najpopularniji senator Hjui Long, harizmatični Luizijanac koji je odlučio da izazove predsednika Frenklina Ruzvelta iz svoje sopstvene Demokratske partije, bio je ubijen. Ali čak i pre nego što je kampanja počela, nešto više od godinu dana pre izbora, ubijen je u Kapitolu Luizijane. Ruzvelt je pobedio i na predizborima i na izborima. A 1968. godine, još jedan veoma popularan senator, Robert Kenedi, ubijen je na putu do pobede na predizborima i nominacije iz Demokratske stranke, koja je tada takođe bila na vlasti i koju je vodio predsednik Džonson (koji je zamenio Džona F. Kenedija, Robertovog starijeg ubijenog brate).

Inače, na aktuelnim izborima učestvuje Robert Kenedi Jr., Robertov sin. Odustao je od pokušaja da se bori protiv Bajdena unutar Demokratske stranke i kandiduje se kao nezavisni kandidat, dok je aktuelnom predsedniku oduzimao glasove i razmenjivao međusobne „namigove“ sa Trampom. Niko neće ubiti Kenedija Mlađeg, ali bi scenario ubistva njegovog oca mogao da se primeni na Trampa.

OVAKO ĆE POČETI UDAR NA RUSIJU: Ministarstvo odbrane provalilo PAKLENI PLAN, neprijatelj priprema NOVI TIP vojske!

Robert Kenedi je ubijen tokom predizbornih izbora u Kaliforniji 5. juna 1968. godine, na prvu godišnjicu šestodnevnog rata Izraela sa Arapima. Ubica, mladi Palestinac Serhan Serhan, navodno je to učinio zbog Robertove proizraelske pozicije, ali malo ko veruje u to. (Serhan, inače, još uvek služi doživotnu kaznu.) Tramp je možda najproizraelskiji predsednik u istoriji SAD (naročito pod njim je Vašington priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela), pa zašto ne bi neki Musliman ogorčen onim što se dešava u Gazi hoće da se obračuna sa njim? Na primer, 7. oktobar je prva godišnjica napada Hamasa na Izrael (a ujedno i rođendan Vladimira Putina, koga je „Vašingtonska močvara” dugo prikazivala kao „Trampovog gospodara”) i mesec dana pre predsedničkih izbora. .

Zvuči fantastično? Ne, mnogo realnije nego što je Džo Bajden pobedio 5. novembra 2024.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter