Izvor: FINACIAL TIMES
30.01.2024 u 21:30
0

BAJDEN VAGA KAKO DA ODGOVORI IRANU: Džo Bajden traži odgovor na napad koji podržava Iran kojim se izbegava širi rat

Bajden i njegov tim obećali su da će snažnije odgovoriti na nedeljni napad dronom nego na bilo koji od više od 160 napada na američke trupe u Iraku i Siriji poslednjih meseci. Blinken je rekao da bi odgovor SAD „mogao da bude višestepen, da dolazi u fazama i da se održava tokom vremena“.

Ispred Bele kuće , Džo Bajden je prišao kamerama i rekao da se konačno odlučio za odgovor SAD na smrtonosni napad na njene trupe u Jordanu, nakon dvodnevnih razgovora sa svojim timom za nacionalnu bezbednost.

Ali američki predsednik je tu poruku ublažio drugom: da ne traži širi sukob u regionu.

GRADOVI NA GRANICI NA IVICI SUKOBA: Guverner Abot priziva sukob sa Bajdenom(VIDEO)

„Mislim da nam nije potreban širi rat na Bliskom istoku. To nije ono što tražim“, rekao je Bajden novinarima.

Napad dronom u kojem su u nedelju ubijena tri američka pripadnika, a koji SAD pripisuju miliciji koju podržava Iran, bio je trenutak kojeg su se američki zvaničnici plašili od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Ona je podigla ulog u pogledu učešća Vašingtona na Bliskom istoku, izvršila politički pritisak na Bajdena u izbornoj godini i istakla borbe američke politike u regionu tokom ove krize i tokom njegove administracije.

Bajdenov tim nastoji da uravnoteži tri različita cilja dok izračunava svoj odgovor, rekao je Džon Alterman, direktor programa za Bliski istok u istraživačkom centru CSIS u Vašingtonu.

„Jedan od strateških ciljeva je sprečavanje otvorenog rata širom regiona koji bi trajao godine i milijarde dolara. Jedan od ciljeva je odvraćanje Irana od njegovih brojnih napora da poveća svoju moć na Bliskom istoku i potisne SAD sa Bliskog istoka. Jedan od ciljeva je stvaranje palestinsko-izraelskog naselja koje će sniziti temperaturu u regionu“, rekao je Alterman.

„U idealnom slučaju, uradite sve tri. Administracija nije 100 posto uverena da će svaka akcija koju preduzme učiniti bilo koju od njih.”

Entoni Blinken, američki državni sekretar, upozorio je u ponedeljak da je Bliski istok u svom „najopasnijem” trenutku od Jom Kipurskog rata između Izraela i njegovih suseda 1973. U isto vreme, rekao je, „mi idemo da branimo svoj narod, branićemo naše kadrove, branićemo svoje interese”.

Bajden i njegov tim obećali su da će snažnije odgovoriti na nedeljni napad dronom nego na bilo koji od više od 160 napada na američke trupe u Iraku i Siriji poslednjih meseci. Blinken je rekao da bi odgovor SAD „mogao da bude višestepen, da dolazi u fazama i da se održava tokom vremena“.

Očekuje se da će taj odgovor početi u narednim danima, rekli su američki zvaničnici, i da će uključivati višestruke udare usmjerene na širi skup ciljeva nego što su SAD pogodile do sada. SAD mogu izabrati i druge odgovore koji takođe nisu odmah očigledni, uključujući sajber napade ili tajne operacije.

Američki zvaničnici su razmišljali o direktnom udaru na Iran, ali većina analitičara ne očekuje da će se to dogoditi.

„Mislim da je malo verovatno da će direktno gađati Iran, ali naravno, nisko visi plod u ovom trenutku je da gađaju proiranske milicije ili druge tačke Revolucionarne garde u Iraku ili Siriji“, rekla je Merisa Khurma, direktorka Program Bliskog istoka u Vilson centru, istraživačkom centru. „Ne vidim da će odgovor biti onaj koji cilja bilo koju bazu u Iranu.

Sadašnji i bivši zvaničnici rekli su da će SAD nastojati da napadnu vođe milicija, iransko osoblje u Siriji ili Iraku i imovinu izvan Irana.

„Ovo neće biti jedan napad, tako da će verovatno biti nekoliko rundi. Mislim da to mora biti veoma snažna napadna akcija . . . postavlja se pitanje koji su konkretni ciljevi?“ rekao je bivši visoki američki vojni komandant na Bliskom istoku. „Verovatno treba da degradiraju sposobnost šiitskih milicija i snaga IRGC Kuds da izvedu dalje takve napade, poremete njihove sposobnosti da to urade i doprinesu obnavljanju odvraćanja. Iako je to strašno teško.”

Republikanski odbrambeni jastrebovi na Kapitol Hilu zahtevaju agresivan vojni odgovor, a predsednički rivali REPUBLIKANACA, uključujući Donalda Trampa i Niki Hejli, okrivljuju Bajdena da je slab prema Iranu. Ali mnoge demokrate su takođe postale frustrirane zbog predsednikovog postupanja u ratu između Izraela i Hamasa i strahuju od dubljeg umešanosti u region.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter