Izvor: RT
28.10.2023 u 14:47
0

CRNI SLOVENCI: VOJNIČKA OPREMA prodavana na CRNO!

Sindikat Slovenačke vojske otkriva da većina njenih pripadnika prima “minimalac” u visini 800 evra neto mesečno, što je u Sloveniji malo iznad granice siromaštva

Potpuno nova i originalno upakovana borbena oprema Slovenačke vojske, odeća, pa čak i paketi vojničke suve hrane (SDO), sve pod garancijom i važećim rokom upotrebe, prodaju na sajtovima zatvorenim za širu javnost. Opremu švercuju iz kasarni i preprodaju ne samo pripadnici Slovenačke vojske, nego i njihove žene i rođaci.

Afera je otkrivena slučajno i zahvaljujući činjenici da se naročito mnogo takvih artikala našlo na rasprodaji na internet „buvljaku“ u poslednjih mesec dana.

Ispostavilo se da su prodavci mahom zaposleni u Slovenačkoj vojsci i njihove supruge, iako na sajtovima dominiraju naoko anonimni onlajn profili.

Nad otkrićem su šokirani i u Slovenačkoj vojsci, ali sve što su saopštili javnosti, jeste da je istraga u toku, javlja RTV Slovenija.

„Pokazaću vam deo vojne opreme. Košulje, jakne za jesen ili zimu, rukavice, pantalone… svih veličina, super stvari“, reči su kojima influenser na TikTok mreži Slovenačke vojske (SV) promoviše poziv profesionalnog vojnika, hvaleći vojnu opremu.

A to je, nema sumnje, dalo ideju pripadnicima SV da i sami probaju da zarade „nešto sa strane“, posebno stoga što su godinama krajnje nezadovoljni platama. Početna bruto plata slovenačkog vojnika sa IV stepenom obrazovanja iznosi 1.090,65 evra, dok je prosečna bruto plata oko 1.385,00 evra. U oba slučaja treba odbiti oko 45 odsto na razne doprinose i porez da bi se dobio iznos koji vojnik na kraju meseca dobije na račun u banci.

Sindikat SV otkriva, međutim, da većina prima „minimalac“ u visini 800 evra neto mesečno, što je u Sloveniji malo iznad granice siromaštva.

Iako je nedavno spušten prag potrebne stručne spreme na završenu osnovnu školu, Slovenija već godinama ima problem sa popunom sastava svoje vojske koja bi trebalo da broji 10.000 pripadnika; trenutno ih je jedva 6.300, od toga je čak trećina u sudskom sporu sa državom jer im duguje isplatu dodataka, pa iz godine u godinu više razočaranih vojnika napusti službu nego što se prijavi za posao u Slovenačkoj vojsci i obuče uniformu.

Nije teško naslutiti da je mizerno materijalno stanje vojnika, čija ih primanja u domovini drže u nadi da će biti poslati na neku od dobro plaćenih NATO misija u svetu, u nekima podstaklo novu „poslovnu žicu“, pa su počeli preko interneta da preprodaju sve što im padne šaka.

Tako na pomenutim sajtovima zatvorenim za širu javnost objavljuju oglase koji nude „same dobre stvari“ po ugledu na zvanični TikTok nalog svog poslodavca, tačnije u prodaji su potpuno novi, originalno zapakovani artikli koji su sastavni deo opreme Slovenačke vojske – od letnjih vojničkih čizama za 70 evra do zimskih čizama proizvođača „Alpina“ za 40 evra, plus paketi čarapa, košulja, kombinezona, vojničkih pantalona, jakni… Čak donjeg veša. Jedan od sajtova sa takvom ponudom je Fejsbuk grupa „Taktička pijaca broj 4“ (Taktična tržnica vol. 4).

Pregledom robe koju nudi i koja je, rečnikom Delboja iz Mućki „ispala iz kamiona“, vidi se da su u pitanju originalna pakovanja, sa važećom garancijom i potvrdom da su „vlasništvo slovenačkog Ministarstva odbrane“.

U ponudi su ne samo vojni kompleti odeće i obuće, nego i ranci, štitnici, paketi suve hrane (SDO), naročito zgodni za planinare i kampere, piše prodavac.

S obzirom na količinu proizvoda koje je moguće kupiti na ovoj specifičnoj pijaci, nije teško zaključiti da skladišta Slovenačke vojske nisu baš dobro čuvana, a motivacija da i dalje ne budu nije mala s obzirom da se na ovaj način mesečno može zaraditi dodatnih 500-600 evra.

„Taktička pijaca“ je nastala juna lane i broji oko 7.000 članova, dok u istoimenom četu, pokrenutom 5. avgusta ove godine učestvuje više od 600 osoba. Pravila grupe su jednostavna: 1. Zabranjena prodaja oružja ili imitacije oružja; 2. Ne budi kreten; 3. Upotrebljavaj zdravu seljačku pamet.

Preduzimljivost članova grupe koja svakim danom raste je očigledno na zavidnom nivou, naročito u svetlu činjenice da su slovenački Vrhovni sud a potom i Sud Evropske unije još pre godinu i po dana presudili da poslodavac, slovenačka država, zaposlenim vojnicima mora da plati sto odsto vremena koje provedu na radnom mestu, ali Ministarstvo odbrane Slovenije to ignoriše i plaća im samo polovinu.

Zato možda i ne čudi što je crno tržište pod imenom „Taktička pijaca“ nastalo kao odgovor ogorčenih vojnika na takav odnos države, ujedno poslodavca, pa nije neobično ni što su skladišta jedne od vojski NATO bloka više nego očerupana. Zna se ko ih čuva – isti oni koji su se silom prilika otisnuli u ovaj ilegalni „biznis“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter