Izvor: Sputnjik
08.04.2024 u 15:55
0

DA NIJE BILO RUSIJE, FRANCUSKA NE BI POSTOJALA Nariškin podsetio Francuze kako su ih Rusi zadužili: „Setite se Napoleona i Hitlera“

Rusija je 1814. godine sačuvala Francusku kao veliku državu, ne dozvolivši Velikoj Britaniji i Pruskoj da raskomadaju tu zemlju nakon rata i da samim tim naruše ravnotežu snaga u Evropi, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin, koji je i na čelu Ruskog istorijskog društva.

„Naša zemlja 1814. godine nije prosto pomogla evropskim narodima da što brže okončaju krvoproliće, nego je i na sve načine doprinela uspostavljau pravednog posleratnog svetskog poretka“, rekao je Nariškin na okruglom stolu povodom 210. godišnjice ulaska ruske vojske u Pariz.

Prema njegovim rečima, suprotstavivši se svojim saveznicima, a pre svega Velikoj Britaniji i Pruskoj koje su insistirale na rasparčavanju Francuske na nekoliko delova, Rusija nije dozvolila da se to dogodi i da se naruši ravnoteža snaga.

Nariškin je podsetio na to da je Bečki kongres, u čijoj je organizaciji vodeću ulogu imala ruska diplomatija, izradio novi sistem međunarodnih odnosa, koji je Evropi omogućio nekoliko decenija mira.
„Pravedno je reći da je taj sistem, koji je dobio naziv bečki, postojao sve dok ga nisu razorile same evropske države, uključujući bivše saveznike Rusije koji su istupili protiv naše zemlje tokom Krimskog rata“, rekao je Nariškin.
Wikipedia

Početkom 1814. godine savezničke armije započele su ofanzivu na Francusku iz raznih pravaca, a 30. marta 1814. godine ruska vojska je pod komandom feldmaršala Petra Vitgenštajna ušla u Pariz. Francuska vojska, oslabljena posle neuspešnog pohoda Napoleona na Rusiju i dugotrajnih borbi, nije uspela da pruži efikasan otpor.

Usled toga Francuska je bila primorana da zaključi Pariski mirovni sporazum sa saveznicima i izgubila je znatan deo teritorije.

Sovjetski Savez uvrstio Francusku među pobednike nacizma

Nariškin je, takođe, rekao da je najveći deo današnje francuske političke elite zaboravio da je Sovjetski Savez nakon Drugog svetskog rata uvrstio Francusku u zemlje-pobednice nacizma.
„Sećamo se i poštujemo sećanje na pilote eksadrile ‘Normandija – Neman’, pamtimo francuskki Pokret otpora. Ali sećamo se i da su pod Hitlerovim zastavama na rusku teritoriju došli pukovi i divizije Francuza“, rekao je Nariškin.
„To je pamtio i veliki francuski i svetki lider, general De Gol. U svakom slučaju, međutim, najveći deo današnje političke klase u Francuskoj je to, nažalost, zaboravio“, dodao je Nariškin.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter