Izvor: Blic
08.04.2024 u 15:49
1

Vatikan odbacio promenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda

Vatikanska Kancelarija za doktrinu vere objavila je danas deklaraciju "Dignitas infinita" u kojoj odbacuje promenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda.

U deklaraciji se navodi da „bilo kakva intervencija promene pola, po pravilu, rizikuje da ugrozi jedinstveno dostojanstvo koje je osoba dobila od trenutka začeća“, prenosi Rojters.

Za teoriju roda, prema kojoj je rod komplikovaniji i nepostojaniji od tradicionalne podele na dve kategorije muškaraca i žena, Vatikan je ocenio da „želja za ličnim samoodređenjem, prema teoriji roda, pored osnovne istine da je ljudski život dar, predstavlja potpadanje drevnom iskušenju da učinimo sebe Bogom, ulazeći u takmičenje sa jedinim pravim Bogom ljubavi koji nam je otkriven u Jevanđelju“.

Surogat roditeljstvo, prema deklaraciji, predstavlja rušenje dostojanstva i majke i deteta.

BOMBARDOVAO SRBIJU PA POSTAO NAJBOLJI DRUG SA PUTINOM: Kontraverzni bivši kancelar Nemačke Grehrad ŠREDER

Papa Franja je potvrdio ovu deklaraciju posle svog zahteva da se u nju uključe „siromaštvo, situacija sa migrantima, nasilje nad ženama, trgovina ljudima, rat i druge teme“, rekao je šef kancelarije, kardinal Viktor Manuel Fernandez.

U deklaraciji se ocenjuje kao protivna ljudskom dostajanju činjenica da „u nekim mestima, nemali broj ljudi je zatvoren, mučen i čak lišen života samo zbog njihove seksualne orijentacije“.

Takođe su osuđeni abortus, eutanazija i smrtna kazna, i dodato je da je seksualno zlostavljanje, kao pretnja ljudskom dostojanstvu, „široko rasprostranjeno u društvu“, kao i u Katoličkoj crkvi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Vatikan odbacio promenu pola, surogat roditeljstvo i teoriju roda”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter