Izvor: Informer
07.04.2024 u 20:43
0

PACOVSKIM KANALIMA SPAŠAVALI USTAŠE: Mreža hrvatskih sveštenika u Vatikanu organizovala beg NAJVEĆIH MONSTRUMA

Najvećom rimskom pacovskom linijom upravljala je mala, ali uticajna mreža hrvatskih sveštenika, članova franjevačkog reda, na čelu sa ocem Krunoslavom Draganovićem, koji je organizovao veoma složen lanac sa sedištem u Rimu.

Pacovska linija se u početku fokusirala na pomoć pripadnicima hrvatskih ustaša, uključujući njihovog vođu Ante Pavelića.

Sveštenici aktivni u lancu uključivali su: Vilim Cecelja, bivšeg zamenika ustaškog vojnog vikara, sa sedištem u Austriji gde su se skrivale mnoge ustaške i nacističke izbeglice, Dragutin Kamber, Dominik Mandić, zvanični predstavnik Vatikana u San Đirolamu i takođe „opći ekonomista“ ili blagajnik franjevačkog reda, koji je iskoristio ovu poziciju da stavi franjevačku štampu na raspolaganje pacovskoj liniji i monsinjor Karlo Petranović, sa sedištem u Đenovi.

Vilim bi uspostavio kontakt sa onima koji se kriju u Austriji i pomogao im da pređu granicu u Italiju.

Pixabay/Ilustarcija

Kamber, Mandić i Draganović su im nalazili konake, često u samom manastiru, dok bi sređivali dokumentaciju, a Draganović bi Petranovića u Đenovi kontaktirao sa brojem potrebnih vezova na brodovima koji polaze za Južnu Ameriku.

Operacija Draganovićeve pacovske linije bila je javna tajna obaveštajne i diplomatske zajednice u Rimu.

Već u avgustu 1945. saveznički komandanti u Rimu postavljali su pitanja o korišćenju San Đirolama kao „utočišta“ za ustaše.

Godinu dana kasnije, u izveštaju Stejt departmenta od 12. jula 1946. navodi se devet ratnih zločinaca, uključujući Albance, Crnogorce i Hrvate, koji zajedno uživaju neposrednu zaštitu katoličke crkve.

“U februaru 1947. specijalni agent CIC-a Robert Klaiton Mad prijavio je deset članova Pavelićevog ustaškog kabineta koji žive ili u San Girolamu ili u samom Vatikanu.

Mad je u manastir ubacio agenta i potvrdio da je u njemu „saće sa ćelijama ustaških operativaca“ koje čuvaju „naoružani mladići„.

Sveštenici se dičili Draganovićem!

Postojanje Draganovićeve pacovske linije potvrdio je i veoma ugledni istoričar vatikanske diplomatije Robert Grejem navodeći da ne sumnja da je Draganović bio izuzetno aktivan u prevlačenju svojih hrvatskih ustaških prijatelja.

VATIKAN PODNEO IZVEŠTAJ! Prvi put u istoriji objavili popis nekretnina
pixabay

Grejem je tvrdio da je Draganovićevu pacovsku liniju odobrio Vatikan govoreći da samo zato što je on sveštenik ne znači da on predstavlja Vatikan.

– To je bila njegova sopstvena operacija – dodao je on.

Istovremeno, bilo je četiri slučaja u kojima je Vatikan to uradio i intervenisao u ime interniranih ustaških zarobljenika.

Državni sekretarijat je zatražio od vlade Velike Britanije i SAD da oslobode hrvatske zarobljenike iz britanskih logora za interniranje u Italiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter