Izvor: Novisvet.rs
07.04.2024 u 21:04
0

SRBIN MIHAJLO AMERIČKI HEROJ: Počistio ceo japanski puk, o njegovoj hrabrosti se i danas pričaju LEGENDE

Američki heroj srpskog porekla koji se borio sam protiv japanskih vojnika. Nagrađen je brojnim nagradama, a njegovom liku su se oduševljavali dečaci širom zemlje i maštali da budu da on – Dži Aj Džo.

Ovaj heroj među marincima rođen 1918. godine u Pensilvaniji. Potiče iz krajiške porodice srpskih doseljenika. Njega i brata Mihajla, majka je uvek vaspitavala na pesmama srpskih junaka i učila ih da budu ponosni na svoje poreklo srpske bitke. Od malena je želeo da bude vojnik, to je jedino znao. Mihajlo iliti Mič je u Komden Hilsu, u državi Mičigen, završio srednju školu, a 1936. godine prijavljuje se u marince da postane profesionalni vojnik. Osnovni oblik vojske završio je u Paris Ajlendu, a ubrzo ga je sačekalo prekomandovanje u Virdžiniji. Kasnije je bio artiljerac na ratnom brodu USS Vajmonig. Naredne godine, Pejdž je prebačen na ostrvo Mer, a zatim i u filipinsku provinciju Kaute gde je postao član čuvenog bejzbol tima američke mornarice. Nekoliko godina je služio u Kini, a u Ameriku se vratio 1940. godine kao gardista na mornaričkim brodogradilištima u Bruklinu i Filadelfiji.

U septembru 1942. godine napredovao je u čin vodnika u Britanskoj Samoi, u Gvadalkanal, gde se mesec dana očajnički borio sam protiv Japanaca. Zvanje heroja među marincima stekao je upravo u toj bazi. Tada je Pejićeva jedinica, naoružana teškim mitraljezima, kosila japanske vojnike koji su bili u brojčanoj prednosti. S obzirom da imali minobacače u pozadini, japanski vojnici su uspeli sve do jednog protivnika da sateraju pod zemlju. Samo je jedan preživeo.

Pejić, ostavši sam na svojoj poziciji, nalazio je samo leševe svoj saboraca. Neprijatelji su nastavili da napadaju neumorno punom parom, a Pejić, kako bi zavarao japanske vojnike, trčao je od mitraljeza do mitraljeza i otvarao rafal, praveći scenu kao da je stiglo pojačanje. Pretrčavao je od rova do rova, dozivao imena svojih poginulih drugara kako niko ne bi shvatio da je ostao sam da se brani. Posle duge i teške borbe, Pejić je bio otkriven od strane jednog mitraljesca koji mu je prilazio sve bliže i bliže. Mič je uspeo da mu izmakne, zgrabi neprijateljev mitraljez i zabije mu nož u grlo. U zoru su se od nekud pojavila dva preživela marinca sa kojima je Mič krenuo da beži, jer je znao da ako izađu na otvoreno, nastradaće sva trojica. Umorne i iscrpljene marince našlo je pojačanje koje je došlo vrlo brzo i koje nije moglo da veruje da je tako malo vojnika, od kojih je jedini preživeli Pejić, uspeo da odbrani položaj protiv dve hiljade japanskih vojnika.

@balkanbiograf Мичел Пејџ (Михајло Пејић) (31. август 1918 — 15. новембар 2003) био је америчко-српски пензионисани пуковник маринаца Сједињених Држава који је током Другог светског рата добио највеће војно одликовање нације за храброст у борби, Медаљу части. Мitchell Paige 2. потп. Мичел Пејџ (Михајло Пејић) Надимак(и) Mitchi Rodjen: 31. августа 1918. године Шарлроа, Пенсилванија Умро 15. новембар 2003. (85 година) Ла Куинта, Калифорнија Место сахране Национално гробље Риверсиде, Риверсиде, Калифорнија Оданост Сједињене Америчке Државе Служба/филијала Корпус маринаца Сједињених Држава Радни стаж 1936–1959 Ранг   пуковниче Јединица 2. батаљон 7. маринаца Битке/ратови Други светски рат Битка код Гвадалканала Цапе Глоуцестер Кореан Вар Награде Медаља части Пурпле Хеарт Трака за борбене акције Дана 26. октобра 1942. године, након што су тридесет три маринца из његовог митраљеског вода убијена или рањена у одбрани гребена током битке код Гвадалканала, наредник вода Пејџ је управљао четири митраљеза, самостално зауставивши цео јапански пук.  После је такође предводио бајонетски напад. #MihajloPejić #МичелПејџ #MitchellPaige МихаилоПејић #ИсторијаСрба #ВеликаниСрбије #БалканБиограф #Биографије #ИсторијаСрбије #Српска историја #СрбиуАмерици #IstorijaSrba #VelikaniSrbije #BalkanBiograf #Biografije #IstorijaSrbije #Srpska istorija #SrbiuAmerici #Srbija #Balkan #ZnameniteLičnosti #Istorija #Србија #Балкан #ЗнаменитеЛичности #Историја #povijest #historija ♬ Hard News – DM Production

Ukazom predsednika Ruzvelta, odlikovan je za hrabrost u bici za Gvadalkanal medaljom časti. Za priču o njemu nikada se ne bi saznalo da upravo on sam nije napisao svoju autobiografsku knjigu: Marinac po imenu Mič iz 1975. godine. Postao je živa legenda među marincima, a po njegovom liku je napravljena popularna igračka Dži Aj Džo (G.I.Joe).

Pejdžovom zaslugom sprečen je proboj neprijatelja iza američke linije. Kasnije je unapređen u čin potpukovnika kada mu je general uručio njegovu medalju časti, počastvovanje koje ima dugu tradiciju. Učestvovao je u II svetskom ratu kao i u Korejskom ratu. Za to je dobio orden Purpurno srce koje je jedno od najstarijih u Americi. Palm Spring mu je odao počast kao jednom od heroja iz pustinjske oblasti Južne Kalifornije, a isto tako mu je posvećen i Muzej marinaca u tom gradu. Takođe, jedna škola nosi njegovo ime.

Umro je 2003. godine u svojoj 85. godini života, a sahranjen je uz sve vojne počasti u mestu Riversajd u Kaliforniji.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter