Izvor: Kurir
04.05.2024 u 07:55
0

OVI 5 SOKOVA SU NAJZDRAVIJI: Korisni su za srce, regulišu apetit i san

Sok je osvežavajući i ukusan u bilo koje doba dana. Međutim, mnogi sokovi su zapravo napici zaslađeni šećerom. Uglavnom se sastoje od vode i dodatog šećera, kao što je kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze. Zato je preporučljivo da pažljivo birate i kupujete samo 100 odsto voćne sokove ili sokove od povrća koji su bogati hranljivim materijama.

– Pošto je takav sok u potpunosti napravljen od voća, nema dodatog šećera. Pijenje soka je dobar način da dobijete neke hranljive materije iz hrane ako ne možete da ispunite dnevni unos voća ili povrća – kaže dijetetičarka Natali Rizo za Today.

Međutim, ona ističe da je mana soka je to što sadrži manje vlakana od celog voća, tako da nakon što popijete čašu soka, nećete se osećati siti kao kada žvaćete hranu.

Koji je sok najzdraviji?

Iako je sok od pomorandže najpopularniji, sok od nara, od cvekle, od višnje i sok od grejpfruta smatraju se najzdravijim.

Sok od nara

Ceo plod se koristi za pravljenje soka od nara, tako da ima mnogo polifenola, ili antioksidanata, koji se bore protiv upale. Polifenoli u soku od nara su u studijama povezani sa zdravljem srca, nižim krvnim pritiskom i prevenciji raka.

Sok od cvekle

Sok od cvekle sadrži nitrate, jedinjenje koje se u telu razlaže u azot oksid koji otvara krvne sudove i povećava protok krvi u celom telu, kaže Rizo.

Pokazalo se da to smanjuje iscrpljenost tokom vežbanja i snižava krvni pritisak. Cvekla sadrži kalcijum, vitamin C, gvožđe, kalijum i magnezijum. Sok od cvekle takođe sadrži manje šećera od drugih sokova.

Sok od višnje

– Sok od višnje je jedan od mojih omiljenih koje preporučujem sportistima jer se pokazalo da smanjuje bol u mišićima – kaže Rizo.

Birajte prirodni kiselkasti sok od višanja bez dodatog šećera. Čaša od 200 ml sadrži šest odsto gvožđa i kalijuma koji su potrebni za jedan dan. Takođe se smatra od pomoći za dobar san jer kisele višnje sadrže melatonin i triptofan, koji pomažu pri uspavljivanju.

– Pošto je ovaj sok kiselkast, često ima puno dodatih šećera. Slična je priča i sa sokom od brusnice, tako da morate pažljivo pročitati etiketu – kaže Lisa Jang, registrovana dijetetičarka iz Njujorka

Sok od narandže ili grejpfruta

– Sokovi od citrusa su veoma bogati vitaminom C, tako da su prilično popularn – ističe Jang.

Ona preporučuje sok od grejpfruta, ali upozorava ljude da budu svesni njegove interakcije sa lekovima, uključujući statine. Takođe, korisno je ponekada popiti i sok od pomorandže, ali samo ako nema dodatog šećera, napominje Rizo.

Sok od povrća sa niskim sadržajem natrijuma

Sok od povrća veoma je bogat antioksidansima poput likopena i vitamina C. Sadrži mnogo kalijuma, a ima malo kalorija i šećera, navodi Jang.

Sok od paradajza spada u ovu kategoriju. Sok od povrća je obično slan, tako da je najbolje odabrati onaj sa niskim sadržajem natrijuma. Zasitiće vas a može biti i odlična popodnevna užina.

Ako pijete sok svaki dan, Rizo savetuje da ne konzumirate više od pola čaše (oko 100 ml) 100% voćnog soka dnevno. Možete ga čak i razblažiti gaziranom vodom da biste dobili veću porciju bez dodavanja još soka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter