Izvor: Kurir
08.05.2024 u 12:46
0

SRCE STRADA OD NAGLE PROMENE: Doktorka savetuje kako da se čuvamo

Smene kiše i sunca, nagla zahlađenja i otopljenja, velika vlažnost vazduha i promene atmosferskog pritiska po pravilu pune lekarske ordinacije.

Ovih dana se žalimo na bolove u kostima, mišićima i zglobovima, ubrzan rad srca, gušenje, vrtoglavicu, umor, malaksalost, kaže primarijus dr Marija Radulović, specijalista urgentne medicine iz Zavoda za urgentnu medicinu i upozorava na oprez, naročito na redovno uzimanje lekova, ali i na češće kontrole krvnog pritiska, jer nepovoljni klimatski uslovi mogu da uzrokuju i iznenadnu srčanu smrt.

Kad pritisak skače

Poslednjih decenija smo svedoci naglih klimatskih promena, oscilacije u temperaturi za 20 i više stepeni, kao i velikih promena atmosferskog pritiska, kada najviše trpi krvotok.

Hrana protiv umora

Promenljivo vreme ljude često čini umornim i malaksalim. Da bi se to izbeglo i povratila snaga, u jelovnik treba uvrstiti šolju supe od povrća ili mesa. Krvotoku je potreban i mikroelement hrom, a najviše ga ima u pečurkama, bobičastom voću, suvom grožđu i orašastim plodovima. Ženama je naročito potrebno gvožđe, a mogu ga naći u kaši od jabuka, peršunu, dinstanom grašku i semenkama bundeve.

– Pad temperature deluje na suženje krvnih sudova što povećava krvni pritisak, dok na periferiji dolazi do bolova u nogama i nemogućnosti da osoba dugo hoda. Hladnoća ima veliki uticaj i na krvne sudove koji ishranjuju srčani mišić, što može da bude uzrok pogoršanja koronarnih bolesti, poput angine pektoris, ili infarkta srca. Niže temperature ne pogoduju astmatičarima, dok visok vazdušni pritisak i veća vlažnost vazduha deluju na krvne sudove mozga, te mogu da budu uzrok šloga – objašnjava naša sagovornica.

Češće kontrole

Nagle promene vremena posebno pogađaju malu decu čiji se organizam još nije adaptirao na spoljašnje uslove, tinejdžere zbog hormonskih promena, trudnice, žene u klimaksu, stare osobe, hronične bolesnike…

– Skoro sve osobe reaguju na nepovoljne klimatske uslove, ali su najčešće kod onih koji pripadaju grupi meteoropata, odnosno osoba kod kojih su pojave tegoba ili pogoršanje osnovne bolesti uvek povezani sa određenim vremenskim prilikama, te su oprez, redovno uzimanje lekova, ali i češće kontrole krvnog pritiska obavezni. Danas uz prognozu vremena imamo i biometereološki izveštaj uz lekarske savete kako da se ponašamo, a na ovu prognozu posebnu pažnju treba da obrate hronični bolesnici – savetuje dr Marija Radulović.

Opasne su i vrućine

Od uticaja klimatskih uslova nismo pošteđeni ni leti, dodaje naša sagovornica.

– Visoke temperature deluju na širenje krvnih sudova, pojačano je znojenje, a s obzirom na to da se jede laganija hrana, vrednosti krvnog pritiska su niže. Toplo i vlažno vreme ne pogoduje plućnim bolesnicima, a tada su češći i bubrežni i napadi žuči – ističe dr Marija Radulović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter