Izvor: Sensa.hr
18.05.2024 u 12:22
0

JUNGOV RECEPT ZA SREĆU: Obratite pažnju na ovih pet stvari

Karl Gustav Jung je švajcarski psihijatar i psihoanalitičar čija su razmišljanja temelj za mnoge izazove sa kojima se susrećemo u životu.

ođe, pitanje sreće jedno je od najvećih zadataka svakog pojedinca danas, a Jung je ovih pet postulata smatrao najbitnijim za postizanje osećaja duboke sreće i zadovoljstva, prenosi Jungian Center for the Spiritual Sciences, a prenosi .

1. Dobro fizičko i mentalno zdravlje

Očigledno je teško biti srećan kada smo bolesni, u bolovima ili izvan dodira sa stvarnošću. Zato treba svakodnevno da obraćamo pažnju na blagostanje, ali i aktivno da radimo na njemu.

2. Dobri osobni i intimni odnosi, kao što su bračni, porodični i prijateljski

Ovaj faktor delimično zavisi od prethodnog: bez mentalnog zdravlja, dobri međuljudski odnosi mogu da budu teški, a hronična fizička bol ili bolest mogu ozbiljno da opterete porodicu i bliska prijateljstva. Dobro je poznato da dugovečnost može da se poveća ako uživamo u čvrstim ličnim vezama sa drugima.

3. Sposobnost uočavanja lepote u umetnosti i prirodi

Dok se prva dva faktora čine očiglednima, ovaj treći možda nije za većinu nas. Jung je jasno osećao kako je za sreću u životu važno imati osećaj za estetiku, biti sposoban ceniti i lepotu koju je stvorio čovek i onu prirodnu. U ovom mišljenju Jung se možda oslanja na svoje utemeljenje u antičkim klasicima, jer su Grci smatrali da lepota hrani dušu.

4. Razuman životni standard i zadovoljavajući posao

I životni standard i rad umnogome zavise od razumnosti nečijih očekivanja i odgovornosti. Ekstravagancija može da izazove sreću, ali i nesreću, pa je potrebno biti razuman u očekivanjima.

5. Filozofsko ili religiozno gledište koje može uspešno da se nosi sa nestalnostima života

Jung je prepoznao da svi ljudi imaju urođeni refleksni instinkt koji služi za pružanje smisla i orijentacije života. Ovaj urođeni ljudski kvalitet takođe može da ponudi „odgovarajuću praktičnu moralnost“, što je bitno ako želimo konkretno da primenimo svoje filozofske ili religiozne ideje u svakodnevnom životu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter