Izvor: HAPPY BSC
07.04.2024 u 21:22
0

ZAŠTO CAR DUŠAN NIJE PROGLAŠEN ZA SVECA? Postoji jak razlog, ovo niste znali!

Članovi dinastije Nemanjić, još u toku svoje vladavine poneli su epitet svetorodnosti. Stubove njihovog svetačkog kulta uneli su sv. Simeon i njegov sin sv. Sava.

Iako nijedna vladarska dinastija, ni pre ni posle njih nije imala toliki broj kanonizovanih pojedinaca, pažnju zainteresovane javnosti podjednako bude i članovi vladarske porodice koje je proces kanonizacije zaobišao. Svakako najpoznatiji među njima je slučaj cara Stefana Uroša IV Dušana (1331-1354).

Bežeći pred kugom koja je u razdoblju od 1347. do 1353. godine odnela gotovo trećinu evropskog stanovništva (75 miliona ljudi) car Dušan je, da bi spasao sebe i svoje najbliže, sa sinom i ženom stupio na Svetu goru. U zimu 1347/48. srpski car je došao na Aton u pratnji žene i sina, čime je narušio monaško pravilo po kojem je ženama bio zabranjen pristup na to sveto mesto.

Iako se mogu čuti objašnjenja da su našu caricu Jelenu nosili i da zapravo ona nije nogom stupila na sveto tlo, mnogi smatraju da je ovo bio neoprostivi prestup srpskoga cara te zato nije kanonizovan.

Takođe,postoji mogućnost, kako se navodi u izvorima, da je veliki broj žena i dece našao utočište u samoj tvrđavi Hiladara prilikom napada najamnika iz Katalonije na Svetu goru. Moguće je da je i to jedan od uzroka, smatra istoričar Radovan Damjanović.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter