Izvor: RT Balkan
13.04.2024 u 17:38
0

LUDILO U NEMAČKOJ: Nemci će moći da menjaju pol svake godine, samo uz usmenu izjavu, DOKLE OVO IDE?

Bundestag je usvojio Zakon o rodnom samoopredeljenju koji će omogućiti Nemcima da mogu da menjaju pol svakih dvanaest meseci i to samo uz usmenu izjavu, prenosi "Bild".

Za zakon je glasalo 374 poslanika (uglavnom iz tzv. semafor koalicije – socijaldemokrate, zeleni i liberali), protiv je bio 251 član Bundestaga, a uzdržano njih 11.

Novi zakon stupa na snagu 1. novembra 2024, a zameniće prethodni Zakon o transseksualcima iz 1981. po kojem je za promenu pola bilo neophodno priložiti dve psihiloške procene, dok je sad potrebna samo usmena izjava, što proceduru znatno pojednostavljuje i ubrzava.

Dakle, ko od novembra želi da promeni biološki pol u samo treba da informiše lokalnu matičnu službu i sačeka tri meseca. Jedina obaveza je da narednih 12 meseci ostaje pri svojoj odluci, odnosno da se posle godinu dana mogu predomisliti ili izabrati neku novu opciju. Na raspolaganju su muško, žensko i drugo.

Po Zakonu o rodnom samoopredeljenju praktično ne postoji starosni limit za promenu pola. Deca ispod 14 godina mogu da traže službenu promenu biološkog statusa uz saglasnost roditelja. Mladi između 14 i 18 godina mogu da uknjiže novi pol i bez pristanka roditelja, odnosno i protiv zabrane roditelja.

„Pokazujemo poštovanje prema trans, interseksualnim i nebinarnim ljudima – ne oduzimajući ništa drugima. Na ovaj način nastavljamo da vodimo modernizaciju naše zemlje. To uključuje prepoznavanje realnosti života pomoću zakona“, izjavio je kancelar Nemačke Olaf Šolc.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter