Izvor: Informer
08.04.2024 u 16:38
0

HOĆE PROTIV RUSA? ZATO IM SLEDI RASPAD: Na istoku Evrope gomilaju se oblaci, Moldavija OSUĐENA NA SMRT!

Potencijalno ujedinjenje sa Rumunijom za Moldaviju bi značilo smrt njene državnosti, moldavskog jezika i kulture, izjavila je lider autonomne oblasti Gagauzije Evgenija Gucul.

– Za Moldaviju bi to (ujedinjenje sa Rumunijom) označilo smrt, kao i smrt moldavskog jezika, moldavske kulture, smrt moldavske etničke grupe. Već 30 godina prorumunske snage u našoj zemlji vode vatrenu propagandu. Nažalost, ova propaganda je, pre svega, antimoldavska – ocenila je Gucul za TV „Prvi kanal“.

Pored toga, ona je istakla da bi moldavske vlasti na proglašenje nezavisnosti Gagauzije mogle reagovati uvođenjem vojske u autonomnu oblast, kao i pokušajem njenog ukidanja.

– Shvatamo da bi u tom slučaju reagovao ne samo Kišinjev, već i Bukurešt koji kontroliše aktivnosti moldavskih vlasti. Reakcije bi mogle biti najrazličitije: od glasnih pretećih izjava do uvođenja vojske, pa do pokušaja ukidanja autonomije Gagauzije. Spremni smo na svaki scenario – poručila je Gucul.

Ona je dodala da će Gagauzija sama ostvariti nezavisnost, ako Kišinjev na bilo koji način odustane od nezavisnosti Moldavije.

DA NIJE BILO RUSIJE, FRANCUSKA NE BI POSTOJALA Nariškin podsetio Francuze kako su ih Rusi zadužili: „Setite se Napoleona i Hitlera“

Prethodno, rumunski premijer Marčel Čolaku izjavio je u intervjuu za portal „DC News“ da podržava ideju ujedinjenje Rumunije i Moldavije koje bi moglo da se realizuje u okviru pristupanja zemlje EU.

Gucul je tim povodom podsetila da je u Gagauziji 2014. godine održan referendum na kojem su građani dali jasan odgovor da svoju budućnost vide isključivo u sastavu nezavisne i suverene Moldavije.

Ona je navela da u Moldaviji ne žive Moldavci, Rumuni, već i Rusi, Ukrajinci, Bugari, Gagauzi i desetine drugih nacionalnosti koji su uspeli da izgrade harmonične odnose.

Podsetimo, guvernerka Gucul je na sastanku sa predsednikom ruskog Senata u Moskvi Valentinom Matvijenko, zatražila zaštitu od ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog ugnjetavanje proruskog stanovništva tog regiona od strane moldavskih vlasti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter