Izvor: Alo.rs
07.01.2024 u 14:20
0

DANAS JE 3 MESECA OD POČETKA RATA IZRAELA I HAMASA: Surova retrospektiva

Danas je tačno tri meseca od napada Hamasa koji je bio varnica za pokretanje rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

STRAVIČNE OPTUŽBE SAMO PRŠTE: Evo šta Izraelci rade sa telima ubijenih Palestinaca

Prema podacima Ministarstva zdravlja Pojasa Gaze kojim upravlja Hamas, do sada je tamo ubijeno više od 22,700 ljudi.

Ovo su najvažniji događaji, koji su u sukobu zabeleženi od 7. oktobra

 

7. oktobar Hamasovci su upali iz Pojasa Gaze i protutnjali izraelskim naseljima koja se nalaze blizu granice.

Prema izraelskim podacima, ubili su oko 1.200 ljudi, od kojih su većina bili civilii i u Pojas Gaze odvali više od 240 talaca.

13. oktobar Izrael je stanovnicima grada Gaze, gde živi više od milion ljudi od 2,3 miliona stanovnika enklave, poručio da se evakuišu ka jugu Pojasa Gaze.

15.oktobar Izraelske specijalne snage upale su u bolnicu „Al Šifa“ i započele pretragu zdravstvenog kompleksa koji se prostire na više od 80.000 kvadratnih metara.

17. oktobar Veliki broj žrtava eksplozije u baptističkoj bolnici „Al Ahli al Arabi“ u gradu Gazi pokrenuo je bes u arapskom svetu.

Palestinci su objavili da je ubijena 471 osoba i za eskploziju okrivili izraelski vazdušni udar, dok je Izrael saopštio da je izazvana greškom u lansiranju palestinske rakete.

18. oktobar Američki predsednik Džo Bajden posetio je Bliski istok.

27. oktobar Glavni portparol izraelske vojske je objavio kopnene snage proširuju operacije unutar Pojasa Gaze, čime je označio početak kopnene ofanzive.

31. oktobar U izraelskim vazdušnim udarima na Pojas Gaze pogođen je gusto naseljeni izbeglički kamp Džabalija.

6. novembar Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, izjavio je da Pojas Gaze postaje „groblje dece“ i zatražio prekid vatre.

15. novembar Izraelske specijalne snage upale su u bolnicu „Al Šifa“ i započele pretragu zdravstvenog kompleksa koji se prostire na više od 80.000 kvadratnih metara.

21. novembar  Izrael i Hamas objavili su sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre.

12. decembar Generalna skupština UN glasala je velikom većinom za hjitni prekid vatre u Pojasu Gaze.

1. januar Izrael je prvog dana 2024. objavio delimično povlačenje snaga.

Rečeno je da će hiljade vojnika napustiti Pojas Gaze kako bi se Izrael pripremio za novu fazu sukoba, a komandant trupa te zemlje je upozorio da bi borbe mogle da se nastave tokom cele ove godine.

Danas je 92. dan sukoba, koji je obeležen napadom libanskog Hezbolaha ka severu Izraela, dok su izraelske odbrambene snage gađale dva „značajna“ vojna kompleksa koja pripadaju Hezbolahu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter