Izvor: Informer
02.12.2023 u 07:42
0

DRAMA IZA ZATVORENIH VRATA, VELIKE SILE U PROBLEMU: Rizik od nuklearnog rata nikad veći, jedna stvar je presudna

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi da natera ukrajinsko rukovodstvo da uđe u mirovne pregovore sa Rusijom kako bi se izbegle ozbiljnije posledice po Kijev, piše Responsible Statecraft .

Nije dovoljno da Vašington poziva na pregovore sa Ukrajinom iza zatvorenih vrata. Takođe je nerazumno odlagati bilo kakvu diplomatsku inicijativu do sledećih predsedničkih izbora u SAD, koji će se održati skoro godinu dana od sada, u nadi da će obe ukrajinske snage a američka pomoć će trajati toliko dugo kaže se u članku.

Napominje se da nema realnih izgleda da će Oružane snage Ukrajine moći da poboljšaju svoje pozicije na bojnom polju. Iz tog razloga, autor članka smatra da bi prekid vatre i mirovni pregovori bili najbolje rešenje za predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajina možda neće moći da izdrži toliko dugo, a veliki ruski uspeh, uključujući osvajanje mnogo veće ukrajinske teritorije, ostaviće Bajdenovu administraciju pred bolnim izborom: prihvatiti poraz Ukrajine, što bi bilo ozbiljno poniženje za SAD i NATO, ili zapreti direktnom intervencijom i rizikuje nuklearni rat sa Moskvom  rezimira on.

Rusija je više puta izražavala spremnost za pregovore, ali su kijevske vlasti uvele zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Kremlj je takođe napomenuo da sada ne postoje preduslovi za prelazak situacije u mirni smer, dok postizanje ciljeva specijalne operacije ostaje apsolutni prioritet Moskve.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, Rusija nikada nije odbila dijalog, ali druga strana to mora direktno da kaže.

Početkom oktobra ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je neprijateljska vojska tokom kontraofanzive izgubila više od 90 hiljada ljudi, 557 tenkova i skoro 1,9 hiljada oklopnih vozila. A prema rečima šefa Ministarstva odbrane Sergeja Šojgua, samo u novembru gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 13,7 hiljada ljudi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter