Izvor: AGENCIJE
29.11.2023 u 19:56
0

EKSCENTRIČNI PREDSEDNIK: Rešavanje duboke krize u Argentini novoizabrani predsednik poverava stručnjaku za tržište

Novoizabrani predsednik Argentine Havijer Milei saopštio je da je za mesto novog ministra privrede izabrao stručnjaka za uređenje tržišta Luisa Kaputa bivšeg ministra finansija i čelnika Centralne banke Argentine.

Ta odluka potvrđuje da Milei, libertarijanac, politički autsajder, ali lider desnice koji će dužnost preuzeti 10. decembra ;gradi ortodoksniji tim za upravljanje argentinskom privredom koja pati od usijane inflacije po godišnjoj stopi od 143 odsto.

Milei je imenovanje ministra objavio po povratku s dvodnevnog putovanja u Sjedinjene Države, gde se sastao sa zvaničnicima Bajdenove administracije.

Kao prvi ministar finansija u vladi bivšeg konzervativnog predsednika Maurisija Makrija, Kaputo je bio zadužen za restrukturiranje ogromnog državnog duga Argentine, a kasnije je postao šef Centralne banke.

Makrijeva stranka je podržala Mileija u drugom krugu predsedničkih izbora 19. novembra i sada se njegovi saveznici bore za pozicije unutar kabineta novoizabranog predsednika što dovodi do trvenja s njegovim tradicionalnim libertarijanskim saveznicima.

Tržište je pozdravilo Mileijev ortodoksniji izbor za ključne pozicije u Vladi. Argentinske akcije i obveznice su porasle, dok je lokalna valuta, pezos, blago ojačala na finansijskim tržištima otkako je pobedio na izborima.

Jedno od Mileijevih glavnih predizbornih obećanja uključivalo je ukidanje Centralne banke Argentine, jer je rekao da je trocifrena stopa inflacije u velikoj meri posledica njene sklonosti da štampa novac.

Zatvaranje Centralne banke bilo je deo širokog plana koji bi na kraju doveo do „dolarizacije“ privrede – zamene pezosa američkim dolarom. Od svog izbora, Milei je jasno stavio do znanja da je plan dolarizacije ipak u drugom planu i mogao bi se sprovesti tek pošto se preduzme niz drugih mera za jačanje privrede.

„U konceptualnom smislu, centralna osovina je zatvaranje Centralne banke, a potom, valuta koju Argentinci slobodno izaberu“, rekao je Milei u intervjuu ubrzo posle pobede na izborima.

„Zatvaranje Centralne banke Republike Argentine nije stvar o kojoj se može pregovarati“, saopštila je prošle nedelje Mileijeva kancelarija.

Kaputovo imenovanje nije iznenađenje jer je on bio deo male grupe Mileijevih saraadnika koji su ga pratili tokom putovanja u Vašington.

Milei je ranije pohvalio Kaputa zbog stručnosti za tržište. U televizijskom intervjuu prošle nedelje rekao je da veruje da bi Kaputo mogao da prevaziđe problem kratkoročnih zajmova koje Centralna banka daje bankama kao način da usisavaju višak pezosa, i da „okonča kontrolu nad deviznim kursom“.

Milei, poštovalac bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, rekao je da je u utorak naišao na pozitivan prijem u Beloj kući kada se sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.

„Uspeli smo da predstavimo naš ekonomski program i istakli smo ;našu međunarodnu usklađenost. Odgovor je zaista bio veoma pozitivan“, rekao je Milei.

„Uporno branimo ideje slobode, liberalne demokratije i ne svrstavamo se ni uz autokrate, ni uz one koji ne poštuju slobodu ili demokratiju, niti uz komuniste. Bela kuća je veoma dobro prihvatila ovaj stav“, naveo je on.

Milei je rekao da će njegovi glavni saveznici kao predsednika biti Sjedinjene Države i Izrael.

Kaputo i Nikolas Pose koji će biti šef Mileijevog kabineta, imali su zasebne sastanke u Vašingtonu u Ministarstvu finansija i Međunarodnom monetarnom fondu.

Argentina ima kreditni program od 44 milijarde dolara sa MMF-om.

„Bio je odličan prijem i oni u potpunosti razumeju prirodu izazova sa kojima se suočavamo“, rekao je Milei u sredu o sastanku sa zvaničnicima Ministarstva finansija SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter