Izvor: Tanjug
29.11.2023 u 19:22
0

SASTANAK OEBSA: Blinken doputovao u Skoplje i prvo se sastao sa Kovačevskim,ne očekuje se satanak sa Lavrovim FOTO

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski sreo se danas popodne sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, koji je doputovao u Skoplje na 30. Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski i Blinken su na sastanku još jednom istakli odlične odnose dve zemlje i razgovarali o kontinuiranoj podršci koju SAD pružaju Severnoj Makedoniji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i sprovođenju neophodnih reformi.

TANJUG/AP

Kovačevski je ocenio da dve zemlje kontinuirano neguju produktivan politički dijalog, koji je značajno produbljen kroz strateško partnerstvo Severne Makedonije i SAD.

U.S. Secretary of State Antony Blinken (AP Photo/Boris Grdanoski)

Sagovornici su, navodi se, izrazili obostrano zadovoljstvo zbog pokretanja Strateškog dijaloga Severne Makedonije i SAD od kojeg se očekuje produbljivanje prijateljskih odnosa, unapređenje političkih, ekonomskih i drugih oblika dijaloga, obrazovnih i kulturnih veza dve zemlje.

TUGA DO NEBA: U bolnici u Gazi pronađene mrtve preveremno rođene bebe

„SAD visoko cene doprinos Republike Severne Makedonije kao NATO saveznika, ali i u regionalnom kontekstu kao faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju sa sastanka Kovačevskog i Blinkena.

Američki državni sekretar je istakao da će SAD nastaviti da podržavaju Severnu Makedoniju u njenim narednim koracima, koji bi trebalo da obezbede članstvo u EU, i izrazio veliko poštovanje za hrabre i državničke odluke koje vlada donosi da bi ispunila taj cilj.

Prema saopštenju, Blinken je pozdravio uspešno predsedavanje Severne Makedonije OEBS-om i njen konstruktivan pristup u realizaciji agende i adresitaranju izazova kojima se ta organizacija suočava.

U.S. Secretary of State Antony Blinken talks during a meeting with North Macedonia’s Foreign Minister Bujar Osmani at the foreign ministry building in Skopje, North Macedonia, on Wednesday, Nov. 29, 2023. Secretary Blinken is on a brief visit to Skopje, North Macedonia, during the gathering of the foreign ministers of OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) member countries. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Na Savetu ministra OEBS-a, najvećem političko-diplomatskom događaju koji se održava u Sevrernoj Makedoniji od sticanja nezavisnosti, prema najavi, učestvovaće 76 delegacija iz 57 država članica i partnerskih država.

Skup će početi večeras neformalnom večerom, a zvanični deo će biti održan sutra i prekosutra u Sportskom centru „Boris Trajkovski“.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je danas da ne očekuje da će američki državni sekretar Entoni Blinken imati bilo kakav sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, tokom sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Severnoj Makedoniji. “

Ne očekujemo sastanak“, rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Glas Amerike. Upitan o Blinkenovoj odluci da prisustvuje samitu OEBS-a, visoki zvaničnik Stejt departmenta je rekao da je OEBS važna institucija za bavljenje političkim pitanjima i pitanjima ljudskih prava širom Evrope. „Sekretar će biti u Skoplju u znak solidarnosti sa Severnom Makedonijom, koja je uradila odličan posao u teškoj godini kao predsedavajući, i da izrazi solidarnost sa ostalim članicama OEBS-a“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Vlasti Severne Makedonije dozvolile su ruskom šefu diplomatije da prisustvuje sastanku OEBS-a u Skoplju, zbog čega Ukrajina i pribaltičke zemlje bojkotuju sastanak. „Prisustvo Lavrova će pružiti Moskvi priliku za širenje propagande“, naveli su ministri spoljnih poslova Litvanije, Estonije i Letonije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter