Izvor: Happy BSC
03.06.2022 u 22:05
0

Emisija „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY: „Kijev je majka ruskih gradova i fundament njenog identiteta, važno je da se reintegriše u Rusiju“!

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, 100 dana nakon njenog početka, kao i o trenutnoj situaciji na terenu i preduslovima da se ovaj rat okonča.

Naši sagovornici na ove teme, bili su istoričar Aleksandar Raković i novinari Dragan Vujičić i Žarko Rakić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Žarko Rakić se osvrnuo na izjave zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva da postoji opasnost da posledica toga što Ukrajina odbija pregovore u konačnom bude samo jedno – gubitak nacionalnog identiteta i da vlasti u Kijevu treba da “mućnu glavom” kada odlučuju da li će pregovore nastaviti ili ne.

“Na početku rata u Ukrajini postojale su najave da će to za nekoliko dana biti gotovo. Pominjano je prvo 72 sata, pa se to pomeralo do Dana pobede. Ovo sada što vidimo nagoveštava da je gospodin Medvedev u pravu i da je možda čak i previše optimista. Nisam siguran kada će ratovanje biti okončano, a o posledicama ovog rata i da ne govorimo, one će biti trajne. Verovatno će trebati decenije i decenije da se Evropa i svet vrate na neke polazne pozicije. Što se samog ratovanja tiče, polako se otkrivaju ti ratni ciljevi Moskve. Trenutno je jedna petina ukrajinske teritorije pod ruskom vlašću, da li će to ići dalje, verovatno hoće. Planovi kažu da se cela crnomorska obala uzme od Ukrajine, da se ide do reke Dnjepar, pa možda čak kasnije da se vrate na osvajanje Kijeva. Zaista u ovom trenutku niko ne može da kaže kada će ratovanje biti završeno, pogotovo što pregovora mirovnih nema, nema mirovnih inicijativa, nema novih ideja, sve što čujemo je ratna terminologija i zaista u takvoj situaciji ne možemo da budemo optimisti”, rekao je Rakić.

Emisija „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY: „Ne daj Bože šta čovek može, Rusija ide postepeno kako bi smanjila gubitke u ljudstvu, Vladimir Putin je ipak ozbiljan čovek“

Novinar Dragan Vujičić smatra da je Rusija sa malo vojnika na ogromnoj teritoriji postigla uspeh i dodao je da je se vrši rebrendiranje ukrajinske vojske za neki novi sukob.

“Ukrajinska vojska, ako pogledamo na terenu, ta elitna ukrajinska vojska je uništena na jednom širokom potezu od 1000 kilometara. Po broju uništenih tenkova i po broju uništenih oklopnih vozila možemo da zaključimo da ta vojska više ne postoji. U istom trenutku, formira se jedna nova, druga vojska. Svedoci smo da se rebrendira ta vojska, Azov više nema one nacističke oznake na svojim emblemima i tačno se vidi da se pravi novo jezgro za novi oružani sukob. Naravno sa tim složenim artiljerijsko-raketnim sistemima morate imati značajnu obuku. To su sistemi koji zahtevaju navigaciju, ta navigacija je kosmička navigacija. Sada se pravi jedna nova zavrzlama ko će navoditi te raketne sisteme do 300, 400 kilometra. Da li su to sateliti Ilona Maska koji su već bili uključeni u taj sistem komunikacije u Azovstalju, da li se Amerikanci  praktično i konkretno uključuju u rat, ko će kontrolisati to oružje… Amerikanci neće dati oružje Ukrajini da ga koristi sama. Ovaj rat dobija jedan novi intezitet, produžava se, vidimo da je rat sada na tom području Luganska i Donjecka završen, ostali su još Odesa i Harkov. Prema nekim ruskim planovima, to je 1000 kilometara. Ono što je zaključak svega toga je da rat, ako ga stavimo u neki kontest i pokušamo da ga razumemo, na tom području ratuje oko 100.000 ruskih vojnika i oko 40.000 vojnika iz Donjecka i Luganska. Tokom našeg rata na Kosovu i Metohiji Prištinski korpus je imao 80.000 vojnika. Mi vidimo da je Rusija sa relativno malom vojnom silom uspela da na ogromnoj teritoriji praktično ostvari deo svojih ciljeva za 100 dana, što se može nazvati uspehom. Ipak, nije na nama da slavimo tuđe oružje, to je ružno i potencijalno opasno. Na nama je da se nadamo miru, a na žalost, njega još uvek nema“, rekao je Vujičić.

Aktuelnosti na HAPPY TV: „Mir će biti sklopljen samo kada jedna strana bude vojno poražena“, „Rusija će izdržati sankcije“

Aleksandar Raković govorio je o strategiji ruske vojske i izneo je svoja očekivanja o daljem toku sukoba.

“Rusi će sigurno nastaviti dalje prodiranje u Avdejku, sledi Lisičansk malo severnije i onda malo još zapadnije preko Svetogorska ka Slavjansku i Kramatorsku. Tu će biti kraj ukrajinske vojske u Donbasu i kada padne ta njihova odbrana, koja je utvrđena jer je pravljena tokom proteklih osam godina, onda posle do Dnjepropetrovska i Zaporožja je sve ravno i Rusi će verovatno moći da prođu “kao kroz sir” i da dođu do Dnjepra i na toj tački, pošto su već na jugu kod Dnjepra. Ja mislim da će na kraju, kad taj prostor od Harkova do Odese bude oslobođen, da će Rusi ići i na Kijev, to je moje mišljenje, ali pošto je Kijev „majka ruskih gradova“, a Putin je to naglašavao čak, taj značaj Ukrajine za ruski identitet“, rekao je Raković.

Raković je potom pojasnio zbog čega se Kijev naziva „majkom ruskih gradova“.

„Kijev je majka ruskih gradova jer u vreme njihove prve dinastije Rurikoviča, koja je bila vikinškog porekla, ali je integrisana u Ruski identitet, jedan od tih vladara rekao je da je Kijev majka ruskih gradova i da će se Rusi odatle naseliti. Tu je i Kijev Černigov, to su važni elementi identiteta ruskog naroda, a u Kijevu je krštena Rusija, dakle zbog toga je Kijev jako važan da se vrati i reintegriše u Rusiju. Mislim da Rusi neće ponoviti grešku ili da se neće desiti taj sticaj loših okolnosti kao kada su Grci izgubili Carigrad odnosno, nisu ga povratili, iako su već njihove milicije zauzele deo Carigrada i razmišljalo se o tome da Carigrad bude deo Grčke, a on je fundament grčkog identiteta, isto koliko je i Kijev fundament Ruskog identiteta“, otkrio je istoričar.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter