Izvor: Kurir.rs
07.03.2023 u 17:02
0

KRUCIJALNE PROMENE? Evropska unija počinje da koristi svoju kupovnu moć kako bi uticala na cene gasa!

Šefčović je rekao da vidi interesovanje za zajedničku kupovinu gasa u sektorima kao što su čelik, aluminijum, keramika, staklo i proizvodnju automobila.

Evropska unija planira nezavisno da uđe u klub kupaca tržišta gasa tokom sledećeg meseca, kako bi uticala snagom kupovne moći na smanjenje cene gasa.

RUSIJA USPEŠNO IZBEGAVA SANKCIJE: Evropska unija traži način da to spreči

Zajednička kupovina gasa predstavlja novi način kako bi ujedinjeni uticali na ograničenje troškova energenata izazvanog smanjenjem isporuke ruskog gasa. Potražnja bi iznosilo oko 13,5 milijardi tona, što je i dalje deo od 338 milijardi kubnih metara, koliko je EU uvezla tokom 2021.

„Prema proceni, zajednička potražnja zemalja članica i tri susedne zemalje iznosi će 24 milijarde kubnih metara, u sledeće tri godine“, prema rečima potpresednika Evropske komisije Maroša Šefčovič Energenti koji su trenutno dostigle rekordnu cenu gasa u avgustu, podstiču rast indeksa potrošačkih cena i tako utiču na konkurentnost lokalnih kompanija u odnosu na rivale iz Kine i SAD.

„Jasno je da moramo da pokrenemo ekonomski tok u Evropi“, rekao je Šefčović, i dodao da veruje u stvaranje novog sistema koji bi povećao konkurentnost i time doneo nove dobavljače,i smanjio cene energienata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter