Izvor: Tanjug
26.08.2022 u 16:46
0

Finci zbunjeni dešavanjima u ruskoj fabrici u blizini granice, misle da Rusija sagoreva gas vredan 10 miliona dolara svakog dana!

Dok cene energenata u Evropi vrtoglavo rastu, Rusija sagoreva velike količine prirodnog gasa koji bi se, kako kažu stručnjaci, ranije izvozio u Nemačku, navodi se u analizi koju je objavio BBC.

Kako se navodi, sada fabrika u blizini granice sa Finskom sagoreva oko 4,34 miliona kubnih metara gasa, u vrednosti od 10 miliona dolara svakog dana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Naučnici su zabrinuti zbog velikih količine ugljen-dioksida i čađi koje stvara, što bi moglo da utiče na topljenje arktičkog leda.

Analiza kompanije Ristad Enerdži pokazuje da gas koji se sagoreva, dolazi iz nove fabrike tečnog prirodnog gasa (LNG) u Prtovaji, severozapadno od Sankt Peterburga.

Prvi znaci da nešto nije u redu prijavili su stanovnici pogranične oblasti u Finskoj koji su ranije ovog leta uočili veliki plamen na horizontu, navodi BBC.

Portovaja se nalazi u blizini kompresorske stanice na početku gasovoda Severni tok 1 koji prenosi gas pod morem do Nemačke.

Snabdevanje gasovodom je ograničeno od sredine jula, a Rusi kažu da su posredi tehnički problemi.

Nemačka tvrdi da je to bio isključivo politički potez Rusije zbog sankcija uvedenih posle invazije na Ukrajinu.

Ali od juna, istraživači su primetili značajno povećanje toplote koja izlazi iz objekta – za koju se smatra da je posledica sagorevanja prirodnog gasa.

Iako je sagorevanje gasa uobičajeno u postrojenjima za preradu, što se obično radi iz tehničkih ili bezbednosnih razloga, razmere ovog sagorevanja zbunjuju stručnjake.

„Nikada nisam videla da LNG postrojenje tako bukti“, rekla je Džesika Makarti, stručnjak za satelitske podatke sa Univerziteta Majami u Ohaju.

Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo je povezana na mrežu i proizvodi struju!

„Ovaj ogroman plamen je primećen još u junu i još bukti. Nenormalno je visok“, rekla je.

Mark Dejvis je izvršni direktor kompanije Kapterio, kompanije koja je uključena u pronalaženje rešenja za spaljivanje gasa, kaže da paljenje nije slučajno i da je verovatnije da je odluka namerno doneta iz operativnih razloga.

„Operateri često veoma oklevaju da zatvore objekte iz straha da bi njihovo ponovno pokretanje moglo da bude tehnički teško ili skupo, a verovatno je to slučaj i ovde“, rekao je on za BBC.

Drugi veruju da bi moglo biti tehničkih izazova u suočavanju sa velikim količinama gasa koji isporučivani kroz gasovod Severni tok.

Ruska energetska kompanija Gasprom je možda nameravala da iskoristi taj gas za proizvodnju LNG-a u novoj fabrici, ali je možda imala problema sa rukovanjem njime i najbezbednija opcija je da ga zapali, a moguće je i da je rezultat trgovinskog embarga Evrope Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajine, navodi BBC.

Gasprom, ruski energetski gigant pod kontrolom države koji je vlasnik postrojenja, nije odgovorio na zahteve za komentar o paljenju.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter