Izvor: Kurir.rs/Jutarnji.hr/The Washington Post
15.03.2023 u 07:44
0

ŠTA JE SPORNO U SUDARU AMERIČKOG DRONA I RUSKOG SU-27? Svet priča o incidentu, a ruski piloti izvršili vrsni manevar! (VIDEO)

Sve svetske agencije govorile su o sudaru, odnosno da je došlo do fizičkog kontakta između Reapera i SU-27.

U celom svetu poslepodnevna prelomna vest bila je incident iznad Crnog mora u kojem je došlo do kontakta američke špijunske bespilotne letelice Reaper MQ-9 i dva ruska borbena aviona SU-27.

„AMERIČKI DRON JE SAM PAO U CRNO MORE“: Oglasilo se rusko ministarstvo odbrane povodom incidenta, evo šta je glavni krivac!

Dodatne informacije locirale su mesto kontakta, koje je bilo iznad međunarodnih voda u Crnom moru, zapadno od Krima, dakle u području gde se graniče Rumunija i Ukrajina.

To je područje u kojem, inače, konstantno lete zapadni špijunski avioni, sa i bez posada i stalno sprovode elektronski nadzorna ukrajinskom ratištu, te očigledno prate aktivnosti ruske vojske na okupiranom Krimu i dalje. Sve svetske agencije govorile su o sudaru, odnosno da je došlo do fizičkog kontakta između Reapera i SU-27.

Nakon tog navodnog sudara Reaperu je oštećen propeler, koji pokreće letelicu i nalazi se na njenom repu, pa kad su Amerikanci nad njom izgubili kontrolu, jedino im je preostalo da obore tu inače 32 miliona dolara vrednu letelicu u more.

Uz tu vest išla je i informacija kako je drugi SU-27 prethodno u više navrata ispustio gorivo na Reapera. Ovo s gorivom je donekle razumljivo jer su Rusi u nastojanju da svakako ometaju američkog špijuna to mogli da učine kako bi eventualno oslepili i omeli senzore na američkoj letelici.

Ali, onaj udar u propeler liči na nemoguću misiju. Reaper, naime, leti krstarećom brzinom od jedva 300 km/h, a maksimalno oko 480 km/h. Ruski SU-27, pak, jedan je od najmasivnijih lovačkih aparata ruske avijacije, a ujedno je i jedan od najbržih, s maksimalnom brzinom od 2500 km/h.

Njegova krstareća brzina je negde oko 800 km/h. Ako pretpostavimo da on može da leti, na granici pada brzinom od oko 500 km/h, a samo kada sleće spušta brzinu na oko 300 km/h, morao je biti neverovatno precizan da bi uspeo da pogodi propeler Reapera.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter