Izvor: HAPPY BSC
30.12.2022 u 09:43
0

INCIDENT NAD SPORNIM MOREM: Bliski susret kineskog borbenog aviona i američke letelice

Kineska borbena letelica J-11 ušla unutar sedam, nedozvoljenih, metara prostora američke borbene letelice. Veštim pilotiranjem američki pilot je uspeo da izbegne susret kkoji je mogao da bude koban za oba aviona.

Kineski borbeni avion prošle nedlje je presreo američki izviđački avion iznad Južnog kineskog mora i izveo „nesiguran manevar“, prisilivši američki avion na akciju izbegavanja, objavilo je američko ministarstvo odbrane.

„Dana 21. decembra kineski mornarički borbeni avion J-11 proleteo je unutar sedam metara od nosa RC-135 Rivet Jointa, izviđačkog aviona američkih vazdušnih snaga sa oko 30 ljudi u njemu. Kao odgovor, RC-135 je morao da preduzme manevre izbegavanja da bi izbegao sudar“, objavio je SAD. RC-135 bio je u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora i „pravilno je izvodio rutinske operacije“, dodaje se u saopštenju.

„Većina interakcija aviona, uključujući one između SAD i Kine, odvija se na bezbedan i profesionalan način“, rekao je američki funkcioner. „Ali u slučajevima kao što je ovaj incident SAD odgovara diplomatskim i vojnim kanalima putem linija komunikacije s Pekingom. Nameravamo to da učinimo u ovom slučaju“, navodi se u saopštenju.

Kina tvrdi da je veliki deo Južnog kineskog mora deo njenih teritorijalnih voda, uključujući mnoga ostrva, od kojih je neke Peking militarizovao. SAD ne priznaje ove teritorijalne zahteve i tamo rutinski sprovodi operacije, uključujući operacije slobodne plovidbe kroz Južno kinesko more.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter