Izvor: tajms
21.02.2024 u 09:42
0

INSAJDERI IZ ZATVORA OPISUJU SMRT NAVALJNOG: „To je stara tehnika KGB-a, jedan udarac je ključan“:

"Aleksej Navaljni je najverovatnije ubijen jednim udarcem u predelu srca, to je tehnika koju koristi KGB", navodno je rekao izvor iz zatvora u kojem je ruski opozicionar pronađen mrtav.

Modrice koje su pronađene na telu Navaljnog navodno odgovaraju metodi „egzekcije jednim udarcem“, tvrdi Vladimir Osečkin, aktivista za ljudska prava koji je pobegao iz Rusije, piše Tajms.

VUČIĆ NAJAVIO KONSULTACIJE O VLADI: „Onda ću biti spreman da odredim mandatara“, rekao je Vučić

„To je stari metod specijalnih snaga KGB-a. Obučili su svoje operativce da ubiju čoveka jednim udarcem u srce, u centar tela. To je bio zaštitni znak KGB-a“, rekao je on za pomenuti list. Osečkin, osnivač portala Gulagu.net koji prikuplja svedočenja osuđenika i radnika iz ruskih zatvora kaže da je informacije dobio od izvora koji radi u arktičkoj koloniji gde je Navaljni umro u petak 16. februara.

Julija Navaljni optužila je predsednika Rusije Vladimira Putina za smrt supruga, tvrdeći da je Aleksej Navaljni otrovan nervnim gasom novičokom, te da ruske vlasti pokušavaju da zataškaju ubistvo tako što odbijaju da predaju njegovo telo.

Osečkin, međutim, nije ubeđen u to i kaže da bi vlasti mogle da ubiju Navaljnog na koji god način žele, i da ne bi želeli da „ostave trag u njegovom telu koji bi mogao direktno da odvede do Putina“. On tvrdi da je Navaljni bio primoran da provede između dva i po do četiri sata na otvorenom gde je temperatura mogla da padne na minus 27 stepeni Celzijusa dan pre smrti. Zatvorenike obično drže najduže sat vremena napolju, čak i u manje ekstremnim uslovima.

„Mislim da su prvo uništili njegovo telo tako što su ga dugo držali na hladnoći i usporili cirkulaciju krvi na minimum. A onda postaje vrlo lako ubiti nekoga, u roku od nekoliko sekundi, ako operativac ima iskustva u ovome“, objasnio je Osečkin.

On kaže da je moguće da je korišćen jedan udarac – tehnika prikrivenog atentata koju su navodno koristile specijalne snage KGB-a da bi izbegle bilo kakve naznake uzroka smrti. Pre nego što je postao ruski lider, Putin je služio nekih 15 godina u KGB-u kao obaveštajac, a penzionisao se 1990. sa činom potpukovnika.

Ruske vlasti do sada nisu uspele da daju ubedljivo objašnjenje o smrti Navaljnog, najistaknutijeg kritičara ruskog predsednika. Kako je saopštila Nacionalna kazneno-popravna služba, 47-godišnjak je preminuo nakon što mu je pozlilo nakon šetnje. Kanal koji kontroliše država na sajtu za razmenu poruka Telegram kasnije je tvrdio da je uzrok smrti krvni ugrušak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter