Izvor: 24SEDAM.RS
21.02.2024 u 10:03
0

SEVERNA KOREAJA NAPRAVILA RAKETU OD AMERIČKIH KOMPONENTI: Zaobišli su sankcije, Vašington osramoćen

Najveći deo delova projektila proizveden je u SAD

Severnokorejska balistička raketa koju je prošlog meseca ispalila ruska vojska u Ukrajini sadržala je stotine komponenti koje potiču od kompanija u SAD i Evropi, navodi se u novom izveštaju.

Ovo je prvi put da je utvrđeno da Severna Koreja koristi stranu tehnologiju za svoj raketni program, što je pokazalo neuspeh Bajdenove administracije da spreči da jeftina, zapadna mikroelektronika namenjena za civilnu upotrebu ne završi u oružju koje koriste Severna Koreja, Iran i Rusija.

Istražna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji Conflict Armament Research, ili CAR, direktno je ispitala 290 komponenti iz ostataka severnokorejske balističke rakete pronađene u januaru u Harkovu u Ukrajini i otkrila je da je 75 odsto komponenti dizajnirano i kupljeno od kompanija iz Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u izveštaju koji je prvi objavio CNN.

Istraživači su otkrili da je dodatnih 16 odsto komponenti pronađenih u raketi povezano sa kompanijama registrovanim u Evropi, a devet odsto sa kompanijama registrovanim u Aziji. Ove komponente su prvenstveno obuhvatale navigacioni sistem rakete i potiču iz 26 kompanija sa sedištem u SAD, Kini, Nemačkoj, Japanu, Holandiji, Singapuru, Švajcarskoj i Tajvanu, navodi se u izveštaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter