Izvor: agencije
20.05.2024 u 20:24
0

IRAN OBJAVIO ZVANIČNO: Tehnički kvar uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo Raisi

SAD ni na koji način nisu umešane u pad helikoptera u kome se nalazio iranski predsednik Ibrahim Raisi, izjavio je na brifingu šef Pentagona Lojd Ostin. Iran je ostao bez predsednika. Posle brojnih kontroverznih informacija, kasno sinoć potvrđeno je da je Ebrahim Raisi poginuo u padu helikotpera. Iranska agencija IRNA prenosi da je uzrok nesreće tehnički kvar letelice. Dok se Iran sprema za sahranu, iz sveta stižu izjave saučešća ali i slike slavlja iranske dijaspore, zbog smrti onog koga smatraju krvnikom.

Geolokaciju mesta pada helikoptera sa iranskim predsednikom u planinskom regionu Varzegan, u blizini sela Uzi, u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Snimci olupine prikazuju mesto pada na strmoj padini brda, obraslom drvećem. Spasilački timovi izvukli su poginule i tela su prebačena u grad Tobriz. Jedan od putnika u helikopteru bio je Mohamed Ali Al-Hašem bio je živ i javio se telefonom još čitav sat posle pada.

„U ime Boga. Od Boga dolazimo i njemu se vraćamo. Sa velikom tugom i žaljenjem primio sam tužnu vest o mučeništvu odanog religioznog naučnika, popularnog predsednika koji je bio kompetentna ličnost. Neka je blagosloven i da mu podari mu za mir koji je tokom i pre svog kratkog predsednikovanja upregao sve svoje napore u službu naroda, zemlje i islama i zadovoljstva naroda. Nezahvalnost nekih zlobnika nije ga sprečila da danonoćno radi na poboljšanju tekućih poslova“, naveo je Ajatolah Hamneji.

Istoričar Araš Azizi kaže da ne očekuje proteste u Iranu, ali da može doći do unutarpolitičke borbe za mesto naslednika vrhovnog vođe.

„Mislim da predsednik Raisi ima više krvi na rukama nego bilo koji drugi zvaničnik Islamske Republike. Veći deo svog života proveo je u pravosuđu osamdesetih godina prošlog veka, što je bila najkrvavija decenija Islamske Republike, gde su pogubljene hiljade disidenata“, smatra Azizi.

Hamnei je objavio petodnevnu javnu žalost i potvrdio prvog potpredsednika Mohameda Mokbera za privremenog šefa izvršne vlasti u zemlji. On je već na listi sankcionisanih osoba SAD.

„U ostvarivanju interesu zemlje i našeg naroda nećemo imati nikakvih smetnji. Ovaj tragični incident ni na koji način neće ometati vladu i vođenje naše zemlje“, rečeno je iz kabineta prvog potpredsenika Irana Mohameda Mokhbera.

Dok iranska dijaspora u svetu slavi smrt nekoga koga smatraju krvnikom, lideri širom Bliskog istoka ali i Rusije, Indije, Turske i Pakistana u poslali su izjave saučešća.

U gradu Tabrizu, gde će predsednik sutra biti sahranjen, danas se okupilo više hiljada ožalošćenih građana noseći slike Raisija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter