Izvor: Kurir.rs
03.11.2023 u 09:48
0

MEGA OLUJA OSTAVLJA MRTVE ZA SOBOM ŠIROM EVROPE: Užas u domu za stare, voda prodire velikom brzinom – STIŽE I U SRBIJU? (FOTO)

Snažna oluja Kiran pogodila je velike delove Evrope ostavivši iza sebe najmanje sedam mrtvih i više povređenih osoba.

POGLEDAJTE KAKO ĆE OLUJA TUTNJATI KROZ SRBIJU IZ SATA U SAT: Ovi delovi zemlje prvi na udaru ciklona! Neće zaobići ni BEOGRAD (FOTO)

Kiran je najpre pogodila severozapad Francuske i jugozapad Engleske, a zatim se proširila na Holandiju, Belgiju, Nemačku, Francusku i Italiju.

Jedna osoba nastradala je u Holandiji kad je na nju palo stablo u jugoistočnom gradu Venraju nadomak nemačke granice. Stabla koja su padala povredila su ljude na još nekoliko drugih mesta, uključujući ženu u Hagu, saopštila je policija. Bicikliste su takođe povređivale grane i stabla koja su padala.

DVOJE MRTVIH U FRANCUSKOJ

Dve osobe su poginule, a 15 povređeno u Francuskoj, uključujući sedam vatrogasaca, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo. Jedan čovek je nastradao u Avru pod jakim naletima vetra. Više od 1.2 miliona domaćinstava ostalo je bez struje, a stotine hiljada isključeno je iz mreže mobilne telefonije.

Vetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat. Srušena stabla blokirala su puteve i železničke pruge. Nastala je znatna materijalna šteta.

Zbog oluje je otkazano stotine letova. Vozovi za Pariz i iz njega takođe nisu saobraćali, a pogođen je i brodski saobraćaj.

STABLO PALO NA ŽENU U NEMAČKOJ

Snažni vetrovi takođe su duvali na području planine Harc u središnjoj Nemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu na koju je palo stablo. Žena (46) iz Bavarske planinarila je sa suprugom i dvoje male dece na 600 metara visokoj planini Ramelzberg u blizini Goslara kad je nastradala.

Nevreme je takođe srušilo dalekovode i delimično su zatvorena dva auto-puta u planinama Harc.

NIKAD NISMO ZABELEŽILI OVAKVU KIŠU

U središnjoj italijanskoj regiji Toskani najmanje tri osobe su nastradale zbog vremenskih neprilika. Predsednik Toskane Eugenio Đani rekao je da su dve osobe poginule u opštini Montemurlo oko 25 kilometara severozapadno od Firence gde se izlila reka.

Đani je rekao da je prva žrtva Alfio Čolini (85) koji se utopio u svojoj dnevnoj sobi. Čolini nije uspeo da pobegne na gornji sprat jer se teško kretao, a voda je snažno prodrla u njegov dom. Druga žrtva je žena (84) kojoj je pozlilo dok je lopatom pokušavala da ukloni vodu iz svog dvorišta.

Treća osoba nastradala je u domu za stare u Rosinjanu na toskanskoj obali. Voda je poplavila objekt, spašena su 22 štićenika doma, ali do starijeg muškarca je pomoć stigla prekasno. Gradonačelnik Rosinjana Danijele Donati rekao je da još nije jasno da li je stariji muškarac umro od posledica poplave ili prirodne smrti.

– Nikad nismo zabeležili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta – rekao je Đani na društvenim mrežama X u ranim jutarnjim satima u petak.

Jedna osoba se smatra nestalom u pokrajini Veneto.

Predviđa se da će se kiša i jaki vetrovi pomerati prema južnim regionima Italije.

OTKAZANO NEKOLIKO STOTINA LETOVA

Kiran je sa Atlantika pogodio Veliku Britaniju, Belgiju i Holandiju gde je otkazano na stotine letova.

Veći deo severne nemačke obale bio je pod upozorenjima na oluju u četvrtak pre očekivanog dolaska Kirana koji se kretao od La Manša preko Engleske prema Severnom moru.

Na Baltičkom moru očekuje se nastavak jakih vetrova.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter