Izvor: B92
25.05.2024 u 21:56
0

IZRAELSKI REZERVISTI POZVALI NA POBUNU: Pokazaćemo vam kako pravi Jevereji pobeđuju

Snimak, koji je na Telegramu podelio Jair, sin premijera Benjamina Netanjahua, predstavlja "ozbiljno kršenje naređenja ID", navodi se u saopštenju vojske Izraela.

Izraelska vojska saopštila je da je u subotu pokrenula istragu, nakon što je na društvenim mrežama objavljen video na kojem se vidi kako rezervista poziva na pobunu protiv ministra odbrane zemlje Joava Galanta.

Ponašanje dokumentovano na snimku, koji je na Telegramu podelio 32-godišnji sin premijera Benjamina Netanjahua Jair, predstavlja „ozbiljno kršenje naređenja ID i vrednosti ID i predstavlja sumnju za krivična dela“, saopštile su izraelske odbrambene snage.

„Povodom ovog incidenta, načelnik Generalnog vojnog pravobranioca naložio je otvaranje istrage Odeljenja za kriminalističke istrage Vojne policije“, dodaje se u saopštenju.

„Uporedo sa istragom, s obzirom na ozbiljnost incidenta, načelnik štaba je naredio hitan komandni dijalog na svim nivoima.

Na snimku se vidi čovek u vojnoj odeći kako drži nešto što izgleda kao automatska puška i stoji u ruševinama nečega što izgleda kao delimično uništena zgrada. Plavi grafiti su iza njega i ono što izgleda kao tragovi dima po plafonu.

Nos i usta su mu bili prekriveni crnom maskom dok je prenosio svoju poruku, za koju kaže da je namenjena Benjaminu Netanjahuu.

„Mi, rezervni vojnici, ne nameravamo da predamo ključeve bilo kojoj palestinskoj vlasti“, rekao je on, dodajući da oni neće prepustiti vlast u Gazi Hamasu ili Fatahu, koji upravljaju okupiranom Zapadnom obalom.

Obraćajući se direktno Galantu, on je rekao: „Ne možete dobiti rat, dajte ostavku, ne možete da dobijete rat, ne možete nam komandovati“, dodajući:

„Mi ćemo slušati jednog lidera, a to nije ministar odbrane i nije šef kabineta, nego premijer, dobro razmisli kome ćeš posle ovoga da daš ključeve“.

Kasnije na snimku rekao je Galantu da „promeni svoje ponašanje, promeni ponašanje i shvati da želimo da pobedimo, ili ćemo ići samo sa premijerom, samo sa onim ko odluči da treba da pobedimo, mi ćemo ga pratiti. Evo, kažem vam, da li ste hteli vojni udar? Mi smo rezervisti koji više ne mogu da se vrate kući“, dodao je on i poručio:

„Pokazaćemo vam šta je odluka, pokazaćemo vam šta je pobeda i pokazaćemo vam kako pravi Jevreji pobeđuju.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter