Izvor: Informer
24.09.2023 u 22:01
0

KAPITULACIJA! PUTIN SRUŠIO FRANCUSKU: MAKRON NALOŽIO OPŠTE POVLAČENJE IZ NIGERA!

Pariz povlači svog ambasadora u Nijameju i sve službenike ambasade u Nigeru, saopštio je francuski predsednik Emanuel Makron.

– Ambasador u Nijameju, kao i svo osoblje ambasade, vratiće se u Francusku u narednim nedeljama ili mesecima – rekao je Makron televiziji TF1 u nedelju.

Pored toga, francuska će prekinuti vojnu saradnju sa Nigerom i povući kontingent do kraja godine.
Nešto ranije Niger je zatvorio vazdušni prostor za francuske avione.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma.

ŽELE PAŠINJANOVU GLAVU, JERMENIJA PRED POTPUNOM KAPITULACIJOM: 120.000 IZBEGLICA NA GRANICI, HILJADE PRED PREMIJEROVOM REZIDENCIJOM!!! (VIDEO)

U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

Podsetimo, „Volstrit džornal“ je pisao da su Sjedinjene Američke Države potrošile su više od 500 miliona dolara na naoružavanje i opremanje vojnih snaga Nigera, ali istovremeno nisu mogle ni da spreče vojni udar niti da spasu predsednika te zemlje, koji je bio blokiran u svojoj palati.

Sada su američke vojne baze u ovoj zemlji, koja se smatrala jednom od američkih ispostava u Africi, možda u rukama Rusije, ističe se u tekstu.

Amerika će uskoro izgubiti svog najmoćnijeg saveznika u kritičnom i nestabilnom delu Afrike, navodi američki dnevni list i dodaje da se „čudan kadrovski spor u nigerskoj predsedničkoj gardi pretvorio se u geopolitičku pobedu Rusije“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter