Izvor: agencije
06.11.2023 u 07:53
0

KATASTROFA NA BLISKOM ISTOKU: Teheran ima još kečeva u rukavu,pored Hamasa i Hezbolaha, ni malo naivna pretnja za još krvaviji sukob

Iranski lideri upozorili su da je svet sve bliži regionalnom ratu na Bliskom istoku i da je Izrael "prešao crvene linije", što bi, prema rečima predsednika te zemlje Ebrahima Raisija, "moglo sve da natera da preduzmu određene akcije". Ipak, Iran želi da izbegne direktnu borbu zbog čega se oslanja se na svoje militantne grupe širom regiona - a ovo su najvažnije.

Posredničke snage, među kojima je glavni Hezbolah u Libanu, ali i Hamas i palestinski Islamski džihad u Gazi, bile su zaštitni znak iranske spoljne politike.

„Dosta smo naučili o tome kako Iran funkcioniše sa svojom mrežom partnera. Ona osnažuje, podržava, vodi, ali retko naređuje. Iranski partneri su kao mlađa, ali pouzdana braća po oružju. Hamas (pa čak i Hezbolah) ne očekuju direktnu i kontinuiranu pomoć Irana tokom sukoba. Iranski partneri donose svoju odluku i traže saglasnost Irana. Pretpostavljam da neće učiniti nešto čemu se Iran protivi“, kazao je Emil Hokajem sa Međunarodnog instituta za strateške studije.

VELIKI UDARAC ZA BAJDENA: Sve se menja, evo šta kaže anketa uoči predsedničkih izbora

Koliko je Hamas zavisi od Irana?

Hamasovo poreklo leži u Muslimanskom bratstvu, sunitskoj muslimanskoj grupi i to utiče na odnose sa Iranom. Početak rata u Siriji 2011. godine je pogoršao odnose Hamasa i Irana, pošto je Teheran, predvođen šiitima, podržao režim Bašara al-Asada, a Hamas je podržao sunitsku opoziciju.

U vreme sukoba u Gazi 2012. godine, Hamas je lansirao iranske rakete velikog dometa, Fadžr-5, na Tel Aviv i Jerusalim. Posle krize u Gazi 2021, politički šef Hamasa Ismail Hanije pohvalio je Iran što je omogućio bombardovanje, napominjući da se Teheran „nije suzdržavao oko novca, oružja i tehničke podrške“. Sam Hamas je saopštio da ih je general iranskih snaga, Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), „naoružao i vodio“. U januaru 2021. godine, komandant vazdušnih snaga Amir Ali Hadžizadeh je kazao da su sve rakete u Gazi i Libanu stvorene uz podršku Irana.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je Iran da daje 90 odsto sredstava Hamasu.

Postoje li dokazi da je Iran planirao napade 7. oktobra? Sjedinjene Američke Države poricale su da imaju obaveštajne podatke o toj tvrdnji. U izveštaju Volstrit džurnala navodi se da su napadi planirani na sastancima u Bejrutu kojima su prisustvovali Hamas i Hezbolah, kao i da je tim redovnim sastancima dva puta prisustvovao iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan.

Na koga još Iran računa u regionu?

Libanski Hezbolah ima i političku stranku i vojnu silu koja je tokom trideset godina izgradila odnos sa Iranom, zasnovan na poverenju i obostranom interesu. Njegovi napadi, bombardovanja, otmice i direktni vojni sukobi sa Izraelom tokom 1990-ih i 2000-ih, služili su strateškim ciljevima Teherana na Bliskom istoku bez ikakvih direktnih vojnih sukoba sa Izraelom.

Od 7. oktobra, pojačana je raketna vatra iz južnog Libana, a brojni borci Hezbolaha su poginuli. Međutim, Iran ipak ne bi bio voljan da se posveti ratu poput onog iz 2006. godine, koji je razorio Liban.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter