Izvor: Kurir.rs
03.12.2023 u 12:24
0

MAKRON U DOHI: „Izrael rizikuje da bude pokretač decenijskog rata“

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da izraelski plan da se zauvek eliminiše Hamas, nosi rizik desetogodišnjeg rata, što se u francuskim medijima tumači kao odbacivanje izraelskog plana o ratu do potpune eliminacije Hamasa.

MAKRON UPOZORIO NA OPASNOST: Cilj Izraela da uništi Hamas znači decenijski rat

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama klimatskih pregovora UN COP28 u Dubaiju, Makron je ukazao da Izrael rizikuje da bude pokretač decenijskog rata, prenosi portal BFM TV.

– Šta znači potpuno uništenje Hamasa i da li neko misli da je to moguće ? Ako misli da jeste, to znači da će rat trajati deset godina. Mislim da smo došli do tačke na kojoj će izraelske vlasti morati preciznije da definišu svoj cilj i željeno konačno stanje stvari – rekao je Makron.

Francuski predsednik je otputovao u Dohu da se sastane sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem, čija je vlada igrala centralnu ulogu u diplomatskim naporima da se okonča sukob Izraela i Hamasa. Međutim, Makronov petočasovni boravak u Dohi dogodio se neposredno nakon odlaska izraelskih pregovarača koji su potvrdili da je došlo do „zastoja u pregovorima“ u vezi sa primirjem.

Izrael i Hamas su se uzajamno optuživali za kršenje primirja, koje je, dok je trajalo, omogućilo oslobađanje 80 izraelskih talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Makron je rekao da svi priznaju pravo Izraela da se brani, ali u okviru međunarodnog prava i poštovanja humanitarnog prava. Prema njegovim rečima, ovo pravo na odbranu ni pod kojim okolnostima ne može biti pravo da se napada i civilno stanovništvo.

– Kada imamo bezbednosni pristup gde politički očaj podstiče svu ovu ogorčenost, mi ne gradimo sopstvenu bezbednost na duži rok – upozorio je Makron, zalažući se za „legitimno pravo palestinskog naroda da ima državu“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter