Izvor: Kurir
16.11.2023 u 11:55
0

MASOVNO OTPUŠTANJE RADNIKA: Velike kompanije u krizi, prete otkazima

Situacija na svetskom tržištu je neizvesna

Amazon planira da otpusti više od 180 zaposlenih u svom odeljenju za igre, u sklopu restrukturiranja kompanije, jer strahovanja od dugoročne recesije navode velike kompanije da smanjuju troškove.

Prema internom imejlu, Amazon će smanjiti broj zaposlenih za oko 180 u svojoj sekciji za igre, drugi put ove godine.

Potreba za tim smanjenjem, kako je rekao potpredsednik Amazon gejmsa, Kristof Hartman leži u tome da kompanija „mora da usmeri svoje resurse još više na oblasti koje imaju najveći potencijal da pokrenu naš posao napred“.

U novembru, Forbes je evidentirao i planove Diš netvorka da otpusti više od 500 zaposlenih. Očekuje se da će smanjenje broja zaposlenih u Nekstdoru pogoditi 176 od njegovih više od 700 zaposlenih.

Fajzer će otpustiti 781 zaposlenog na lokaciji u Gledstounu u Nju Džersiju, jer prodaja njegove vakcine protiv kovida opada.

Ovo smanjenje dolazi manje od mesec dana nakon što je farmaceutski gigant smanjio procenu prihoda za 2023. za devet milijardi dolara i predstavio veliku inicijativu za smanjenje troškova koja bi trebalo da donese uštede od 3,5 milijarde dolara.

Procenjuje se i da će NFT kompanija Open si otpustiti polovinu svoje radne snage, odnosno 115 zaposlenih zbog organizacionih i operativnih promena. Panera je najavila da će broj pozicija u kompaniji (1.800) smanjiti 17 odsto, a kompanija Čarls Švab pet do šest procenata od 36.000 zaposlenih.

Izdavač Njujorkera i Veniti fera, Konge Nast ukinuće oko 250 pozicija, a izvršni direktor Rodžer Linč, naveo je u saopštenju: „mi smo u industriji koja se menja“.

Izvršni direktor Splanka, Geri Stil najavio je otkaze koji će uticati na sedam odsto radne snage kompanije u memorandumu upućenom zaposlenima, rekavši da se „ukupno tržište smanjilo i očekujemo da će makro okruženje nastaviti da bude nepredvidivo“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter