Izvor: BSC HAPPY
17.01.2023 u 13:44
0

MINISTAR ŠPANIJE PORUČIO IZ DAVOSA: Trenutno se ne razmatra slanje tenkova „Leopard“ Ukrajini

Nemačke vlasti su blokirale planove Španije i kao rezultat toga, broj tenkova je smanjen na deset.

Španska vlada još ne planira da prebaci tenkove Leopard u Ukrajinu, rekao je ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Ova mogućnost se trenutno ne razmatra, ali Španija u svakoj fazi ukrajinskog rata čini ono što smatra da je najbolje da pomogne Ukrajincima da odbrani svoj suverenitet i teritoriju, kao i da uspostave mir što je pre moguće – rekao je on.

U junu je španska štampa izvestila da vlasti u Madridu planiraju da pošalje 40 tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 u Kijev. Ali za ovo, Madrid je morao da dobije dozvolu Nemačke za ukidanje izvoznih ograničenja. Kasnije je „Business Insider“ preneo da su nemačke vlasti blokirale planove Španije. Kao rezultat toga, broj tenkova je smanjen na deset.

URSULA PORUČILA IZ DAVOSA: „Ukrajini uplaćeno prvih tri milijarde evra pomoći od 18 planiranih“

Početkom avgusta šef španskog ministarstva odbrane Margarita Robles izjavila je da je vlada te zemlje odustala od planova za prebacivanje serije tenkova u Ukrajinu, koji su, kako se ispostavilo, bili u „žalosnom stanju“.

Prošle nedelje, poljski predsednik Andžej Duda rekao je tokom boravka u Lavovu da će njegova zemlja predati četu tenkova Leopard kao deo međunarodne koalicije koja se trenutno formira. Varšava je inicijator stvaranja ovog udruženja.

Nekoliko dana ranije, list Politiko je pisao da Pariz i Varšava guraju Berlin da pošalje tenkove u Ukrajinu. Zvanični predstavnik nemačkog kabineta Štefen Hebestrajt rekao je novinarima da vlada trenutno ne planira da Kijev snabdeva Leopardom 2.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako je sam kancelar Olaf Šolc prokomentarisao ovo pitanje, Nemačka će nastaviti da koordinira svoje akcije sa svojim saveznicima, tamo će ne donosite ishitrene odluke.

U pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini, Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO-a podržavaju Kijev tako što mu šalju oružje vredno desetine milijardi dolara.

Moskva je, sa svoje strane, više puta govorila da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter