Izvor: Tanjug
09.08.2020 u 08:55
0

NAGASAKI: Obeležena 75-godišnjica od američkog atomskog bombardovanja!

U japanskom gradu Nagasakiju obeležena je 75. godišnjica od američkog nuklearnog bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Nagasakija i preživeli tog tragičnog, razarajućeg događaja uputili su apel svetskim liderima da se više angažuju kako bi atomsko oružje bilo zabranjeno u celom svetu.

OVO MORATE ZNATI: 

IMA ŽRTAVA! Teška saobraćajna nesreća na auto-putu Beograd-Niš!

LEKARI IZNENAĐENI! Beba iz Vranja nasledila mamina antitela!

SMRTONOSNI TROMB U PLUĆIMA USLED KORONAVIRUSA: Evo kako se zaštiti!

Tačno u 11.02 po lokalnim vremenu, u istom času kada je pre 75 godina američki bombarder B-29 ispustio atomsku bombu na Nagasaki, preživeli američkog nuklearnog bombardovanja i brojne zvanice, odali su poštu minutom ćutanja svim žrtvama.

U bombardovanju Nagasakija 9. avgusta poginulo je 70.000 ljudi, a samo tri dana pre toga, prva atomska bomba bačena je na Hirošimu i odnela čak 140.000 ljudskih života.

PROČITAJTE JOŠ:

UPUCAN ČUMETOV BRATANAC: Napadač sa fantomkom mu pucao u glavu!

UMALO NESREĆA U NIŠU: PROTIVGRADNA RAKETA pala blizu PUMPE!

DANAS TOPLO I SPARNO! Mestimično pljuskovi!

Bajern i Barselona u četvrtfinalu Lige šampiona!

Šest dana kasnije, 15. avgusta 1945. godine, Japan je potpisao kapitualiciju, čime je okončan Drugi svetski rat.

Mnogi preživeli su oboleli od kancerogenih i drugih bolesti jer su bili izloženi radijaciji i lošim uslovima života u razorenom, posleratnom Japanu.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihiza Taue pročitao je mirovnu deklaraciju u kojoj je izrazio zabrinutost zbog nuklearne pretnje.

On je zatražio i od vlade Japana da hitno pristupi sporazumu o zabrani nuklearnog naoružavanja, ocenivši da svetu preti sve veća opasnost od nuklearnog sukoba.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter