Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
17.08.2023 u 22:04
4

NENADMAŠNA RUSKA ZVERKA PRAVO U METU: Najnovija „super raketa“ obara čak i avion koji se nalazi iza Su-57

U onome što možemo nazvati izuzetnim prikazom tehnološke sposobnosti u vojnoj avijaciji, Rusija tvrdi da razvija najsavremeniju raketu vazduh-vazduh kratkog dometa dizajniranu za borbeni avion pete generacije Su-57 Felon.

POKUŠALI DA SE SAKRIJU U ŠUMU PA IH „ALIGATOR“ ULOVIO: JURIŠNICI pod PALJBOM HELIKOPTERA KA-52 (VIDEO)

Kako prenosi Ria, ruski državni medij, predstavljanje razvoja rakete kratkog dometa saopštili su predstavnici moskovske kompanije GosMKB Vimpel, koja projektuje rakete vazduh-vazduh, u članaku objavljenom u časopisu „Arsenal otadžbine“.

U članku se tvrdi da je Rusija postigla značajno vođstvo od pet do deset godina u odnosu na Sjedinjene Države u razvoju raketa vazduh-vazduh pete generacije, koje su već dostigle fazu industrijske proizvodnje.

Autori ističu da je, za razliku od Sjedinjenih Država, Rusija brzo sprovela razvoj i testiranje ovih raketa, što je dovelo do njihovog ubrzanog usvajanja. Stručnjaci su primetili i da je proces usvajanja već u toku.

Dizajneri su naveli da RVV-MD2 može biti smešten u unutrašnjim odeljcima lovca pete generacije Su-57.

Suhoj Su-57 Felon je najsavremeniji, stelt, višenamenski borbeni avion pete generacije koji je proizvela United Aircraft Corporation (UAC), podružnica ruskog državnog odbrambenog konglomerata Rostec.

Proizvedena je da gađa i neutrališe različite ciljeve na kopnu, u vazduhu i na moru. Ministarstvo odbrane Rusije je 2020. godine potvrdilo da se Su-57 zvanično pridružio floti, odredivši za isporuku prvog proizvodnog aviona avijacijskom puku stacioniranom u Južnom vojnom okrugu.

Prema analizi iz 2020. koju je sproveo Royal United Services Institute (RUSI), istraživački centar za odbranu sa sedištem u Velikoj Britaniji, avioni Su-57 su prikazani kako još uvek nisu u potpunosti sazreli.

Ipak, ovaj istraživački centar je i tada priznao da ruski stelt avion ima ogroman „potencijal“.

Uz to, očekuje se da će potencijalna integracija nove rakete dodatno poboljšati borbene sposobnosti ovog lovca pete generacije, čineći ga još strašnijim i ubojitijim u vazduhoplovstvu.

Zašto je nova raketa RVV-MD2 značajna?

Nova raketa RVV-MD2 je naslednica rakete kratkog dometa „vazduh-vazduh” RVV-MD. Prema Rosoboroneksportu, ruskoj eksport-import agenciji, vođena raketa RVV-MD vazduh-vazduh je posebno projektovana da eliminiše različite ciljeve u vazduhu kao što su lovci, jurišnici, bombarderi, helikopteri i vojno-transportni avioni.

RVV-MD može efikasno da radi iz bilo kog pravca, danju ili noću, čak i usred izazovnog okruženja elektronskih protivmera.

RVV-MD2 koji diže ove napredne karakteristike i poboljšanja na sledeći nivo, obećava da će još više podići borbene sposobnosti aviona Su-57.

Nova raketa ima nekoliko prednosti za koje ruski mediji tvrde da će ih učiniti veoma efikasnom i smrtonosnom u vazduhoplovnom sukobu.

Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa „Arsenal otadžbine” i vojni stručnjak, objasnio je za RIA Novosti da je RVV-MD2 prva raketa kratkog dometa koja ima inercijski sistem upravljanja.

Ovaj sistem je dizajniran da kontroliše i stabilizuje raketu tokom autonomnog leta. Inercioni sistem funkcioniše na principu municije koja autonomno određuje svoje koordinate u prostoru bez oslanjanja na spoljne orijentire ili signale.

Sistem izračunava svoju poziciju na osnovu svoje prethodne poznate pozicije, omogućavajući mu da se kreće i precizno manevriše tokom svoje putanje leta.

Štaviše, prema Murahovskom, RVV-MD2 ima liniju radio korekcije koja omogućava avionu da precizira koordinate cilja. Ovo poboljšanje značajno povećava verovatnoću uspešnog angažovanja i udara u neprijateljski avion tokom borbe.

Glavni urednik časopisa je takođe istakao još jednu prednost nove rakete u odnosu na prethodnu verziju – višeelementnu dvopojasnu infracrvenu glavu za navođenje sa poboljšanom otpornošću na ometanje.

Ova napredna glava za navođenje omogućava RVV-MD2 da efikasno pogađa mete iz svih uglova, uključujući zadnju hemisferu.

Drugim rečima, raketa se može lansirati napred, će manevrisati u vazduhu i uspešno pogoditi neprijateljske avione koji se nalaze iza Su-57, dodatno pojačavajući njegove borbene sposobnosti.

Međutim, tačni detalji o planovima za integraciju rakete u flotu Su-57 i njenu ukupnu proizvodnju tek treba da budu objavljeni.

Kako se razvoj i testiranje projektila nastavljaju, moguće je da će biti objavljeno više informacija u vezi sa njegovim rasporedom i planovima proizvodnje, te ćemo vas na vreme osvežiti sa informacijama.

Rusija će imati 44 lovca Su-57 Felon do kraja 2024 godine

Kada će Rusija dobiti prvi puk Su-57? Ozbiljni zapadni stručnjaci počeli su da ga nazivaju „super lovcem“ i „biserom ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

„Proizveli su samo tri serijska Su-57 2021 godine, 2022. ih je bilo još osam, a sada, 2023., govorimo o deset, iako Moskva izgleda da ima četrnaest na umu.

Ako je tako, onda će do kraja 2023. godine imati na raspolaganju čitav puk takvih aviona, jer je svaki Su-57 menja tri konvencionalna lovca 4++ generacije i deluje u bliskoj vezi sa ništa manje moćnim Su-35, kome za ulazak u ovaj „vrh“, nedostaju samo punopravne stelt karakteristike.

U međuvremenu, fabrika Komsomolsk na Amuru prolazi kroz revolucionarnu modernizaciju. Nove proizvodne tehnologije i automatizovani procesi se aktivno uvode kako bi se ubrzala proizvodnja.

Radovi na izgradnji su takođe počeli u avgustu na novom poligonu za testiranje avionike, farmi tenkova i novom poligonu za testiranje motora, koji planira da uđe u upotrebu sredinom 2023.

Proizvodnja 22 Su-57 očekuje se 2024. godine, a kao rezultat toga, njihov broj bi za dve godine trebalo da dostigne 44.

Predstojeća isporuka sledeće serije Su-57 se očekuje ovog proleća. A prema ekspertima, ovo bi trebalo da poveća broj aktivnih trupa na 12. Do kraja godine će ih možda biti već više od 22, a većina će biti prebačena u zapadni i južni vojni okrug, odnosno postaće direktna pretnja NATO-u i njihovim nesrećnim saveznicima.

„Su-57 je dugo bio najpotcenjeniji ruski lovac. Rečeno je da su daleko inferiorniji u odnosu na F-22, a čak još više od F-35 u pogledu prikrivenosti, ali ispada da nije tako. Čini se da su Rusi čekali dok se „dečje bolesti“ stelt tehnologije ne izleče i da stekne neophodno iskustvo na osnovu pokušaja i grešaka drugih.

Njihova „stelt“ je očigledno superiornija od F-35 u manevarskoj sposobnosti, doletu i dometu oružja. Malo je verovatno da će Rusi moći da ih stvore u takvim količinama kao što je Lightning II, ali za njih to i nije krajnji cilj“, napisao je drugi stručnjak iz američkog časopisa NI, fokusirajući se na domet naoružanja koje čine Felon zaista multifunkcionalnim.

Su-57 je pre svega izuzetno moćan nosač oružja vazduh-vazduh. U pitanju je napredna raketa P-77 pod oznakom K-77, K-74M2 i hipersonična P-74M2 sa ogromnim dometom.

Iako je Su-57 prvenstveno dizajniran za misije vazduh-vazduh, on se takođe može pohvaliti odličnim mogućnostima kopnenog napada sa taktičkom raketom zemlja-vazduh Kh-38, kao i nizom vođenih projektila iz porodice KAB.

Konačno, Su-57 može da nosi i varijantu ruske hipersonične rakete H-47M2 Kinžal, uključujući i one sa nuklearnom bojevom glavom.

Za mnoge stručnjake, takva agilnost u razvoju ruskog stelt-a je bila veliko iznenađenje. Projekat PAK-FA su do 2019. nazivali mrtvorođenim, 2020.

Su-57 je podrugljivo proglašen za „najgori stelt“, 2022. je preklasifikovan u „neprijatno iznenađenje“, a sada je stigao do „super razarača i direktne i jasne pretnja NATO-u”. Dobra dinamika.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “NENADMAŠNA RUSKA ZVERKA PRAVO U METU: Najnovija „super raketa“ obara čak i avion koji se nalazi iza Su-57”

  1. Odlično.. A sada ih štancajte koliko vam treba, a SU 57M je već prelazno rešenje za stvaranje Ruskog aviona 6 generacije. MIG 41 smatraju da ce biti takodje avio 6 generacija.. Ostaje nam da vidimo sta ce se sve dogoditi.. Živjela Rusija – Srbija – R. Srpska ☝️☝️☝️

    18
    2
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter