Izvor: BSC Happy-Kurir
05.03.2024 u 14:01
0

NAPETO IZMEĐU PUTINA I ERDOGANA: Posle OVE IZJAVE turskog predsednika više ništa nije isto

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prošle nedelje je napunio 70 godina, a jednu od čestitki za rođendan telefonom mu je uputio ruski predsednik Vladimir Putin i to ne bi bilo ništa čudno da ovo nije bio njihov prvi razgovor od oktobra 2023.

Ronald Meinardus, viši saradnik Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP) iz Atine, analizirao je za grčki list Katimerini odnos ove dvojice državnika, naglasivši da su se Putin i Erdogan u najboljim danima tog njihovog odnosa telefonom čuli svakog meseca.

– Odnosi između Moskve i Ankare su trenutno zategnuti, a dokaz toga je naglo otkazivanje planirane posete ruskog predsednika Turskoj sredinom februara – naveo je Meinardus, misleći na Putinovu posetu koju su turski zvaničnici prošlog meseca najavili za 12. februar, da bi ubrzo bila odložena za kasno proleće.

Po Meinardusu „postoji više znakova koji ukazuju na pogoršanje rusko-turskih odnosa“.

– Ovaj trend se poklapa sa značajnim poboljšanjem odnosa Turske sa Zapadom, što je pokrenulo razgovore o normalizaciji u različitim oblastima – ocenio je analitičar.

On je podsetio na izjavu koju je Erdogan dao dok se avionom vraćao iz nedavne posete Egiptu.

– Broj tema o kojima imamo slično mišljenje sa SAD ili se slažemo se povećava – kazao je tada predsednik Turske.

Podseća se da su odnosi između Vašingtona i Ankare mesecima bili zategnuti, a u američkim krugovima se pričalo i o funkcionisanju NATO bez turskog učešća.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter