Izvor: HAPPY BSC/VZGLJAD
05.03.2024 u 13:51
1

PUTIN PRESEKAO SVAKU DILEMU: Nuklearno uništenje Zapada ZAGARANTOVANO! Nema više „možda“, ako bude trebalo, NEĆE BITI OBZIRA!

Na prvi pogled, ruski predsednik nije rekao ništa posebno oštro. Iz govora u govor, on je podsetio zapadne partnere na rusko nuklearno oružje i da je Moskva spremna da ga upotrebi. Uključujući i situaciju kada konvencionalni rat vođen protiv Rusije ugrožava bezbednost i postojanje zemlje.

U obraćanju Vladimira Putina Saveznoj skupštini, spoljnopolitički segment zauzimao je najviše 10%. Međutim, 90% svih zapadnih publikacija posvećenih poruci bavilo se ovim delom. Tačnije, njena nuklearna komponenta – da su „strateške nuklearne snage u stanju pune spremnosti za garantovanu upotrebu“.

Zapadni mediji to nisu samo komentarisali rečima iz serije „Rusija preti svima nuklearnim Armagedonom“. Neki su gledali dublje. „Putin je i ranije nagovestio mogućnost nuklearnog udara, ali trenutna izjava je bila preoštra“, piše Vašington post.

Na prvi pogled, ruski predsednik nije rekao ništa posebno oštro. Iz govora u govor, on je podsetio zapadne partnere na rusko nuklearno oružje i da je Moskva spremna da ga upotrebi. Uključujući i situaciju kada konvencionalni rat vođen protiv Rusije ugrožava bezbednost i postojanje zemlje.

TANJUG (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Što se tiče tona aktuelnog govora, on je bio mnogo mirniji od, na primer, obraćanja pre dve godine, kada je ruski lider najavio početak Severnog vojnog okruga. „Ko god pokuša da se meša u nas, a još više da stvara pretnje našoj zemlji, našem narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do posledica na koje nikada u svojoj istoriji niste naišli“, rekao je tada predsednik . U stvari, ovo je shvaćeno kao pretnja nuklearnim udarom – a u sadašnjem govoru nema ništa slično.

Pa kakva je njegova oštrina?

Poenta nije u tome da je Putin to rekao, već zašto je Putin to rekao. I u kojoj situaciji je to rekao.

Godine 2022. u ruskom upozorenju je pisalo „za svaki slučaj“. Tada su mnogi stručnjaci verovali da NVO neće dugo trajati, da će Ukrajina pokazati razboritost, a Putinove reči su trebale da smire najluđe zapadne „jastrebove“. Oni koji su previše igrali u Hladni rat i verovali da je, da bi se sprečila promena režima u Kijevu u proruski, neophodno poslati trupe u Ukrajinu i time rizikovati nuklearni rat. Onda je ova pretnja delovala kratkoročno – Zapad nije poslao trupe.

2024. godine kontekst je drugačiji. Sada Putin apeluje ne na šačicu ideoloških radikala koji pozivaju na očigledno samoubilačke odluke zarad virtuelne pobede, već na značajan deo zapadne elite. Činjenica je da su sada, na pozadini ruskih vojnih uspeha i ozbiljnog, i što je najvažnije, nepovratnog slabljenja sposobnosti kijevskog režima, ove elite suočene sa dilemom dve podjednako (po njihovom mišljenju) neprihvatljive opcije.

Prvi je da se dozvoli ruska strateška pobeda u dugoročnom ratu (i sankcionisanom i indirektnom – kroz punu podršku zemalja NATO-a kijevskom režimu) nad celim kolektivnim Zapadom. U najmanju ruku, to će značiti da će Sjedinjenim Državama i EU biti nemoguće da nastave da koriste pretnju silom za probijanje kroz zemlje trećeg sveta – uostalom, mit o svemoći Zapada biće uništen od strane Rusije. tvrdoglavost. U najmanju ruku, pobeda Moskve će izazvati ozbiljne nemire u zapadnim redovima – posebno u Evropi, gde su Sjedinjene Države slomile nacionalne vlade na kolenima, primoravajući ih da se pridruže antiruskim sankcijama. I, shodno tome, ruski primer, zajedno sa raspadom zapadnog bloka, dovešće do naglog povećanja sposobnosti i ambicija Kine, Irana i drugih zemalja – i na kraju do kolapsa američkocentričnog sveta.

Drugi izlaz je naglo povećanje podrške kijevskom režimu kako bi se sprečio gore navedeni scenario. Ne samo kvantitativno, već i kvalitativno – na primer, slanjem zapadnih trupa u Ukrajinu (čiju ideju je izneo francuski predsednik Emanuel Makron).

A ovaj scenario je opterećen ozbiljnom eskalacijom. Uostalom, u praksi će se ispostaviti da će zapadne trupe zauzeti rusku teritoriju – što znači da u okviru nuklearne doktrine Ruske Federacije Moskva može dobro da upotrebi nuklearno oružje.

Tanjug/Roscongress Foundation via AP

U svakom drugom slučaju, ovo „možda i dobro“ bi dovelo do napuštanja planova za slanje trupa. Ali za značajan deo zapadne elite, stvarni i bezuslovni gubici od poraza u ratu protiv Rusije mogu biti veći od teoretskih rizika koji će nastati u slučaju raspoređivanja trupa.

A ovo je veoma opasno – bezobzirnost Zapada je sasvim sposobna da dovede do nuklearnog rata. Zato je Putin sada zapadnim elitama preneo ideju da nema „možda“. Postoji samo „garantovana primena“.

Dakle, na pozadini zapadne dileme, njegova izjava je delovala oštro. U kontekstu strateškog račvanja između dve loše opcije za Zapad, ruski predsednik pokušava da svojim bivšim „partnerima” prenese ideju da je opcija slanja trupa gora. To znači da će, ako žele da žive, morati postepeno da počnu da se mire sa ruskom pobedom u Severnom vojnom okrugu. I prilagoditi se njegovim posledicama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PUTIN PRESEKAO SVAKU DILEMU: Nuklearno uništenje Zapada ZAGARANTOVANO! Nema više „možda“, ako bude trebalo, NEĆE BITI OBZIRA!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter