Izvor: HAPPY BSC
05.03.2024 u 13:26
1

SVE JE OPASNIJE! NATO VAN KONTROLE: Posle prodora Rusa srce nemačke vojske, Zapad skida rukavice! Kreću u ESKALACIJU?

NATO postaje sve nepromišljeniji u rešavanju ukrajinskog sukoba, napisao je novinar Sajmon Dženkins za Gardijan.

„Presretnuti razgovori između nemačke vojske u vezi sa slanjem projektila Taurus u Ukrajinu sugerišu da je Zapad na ivici rizične i uzaludne eskalacije“, navodi se u publikaciji.

U članku se navodi da je, pošto je sukob u Ukrajini „došao u ćorsokak“, strategija NATO-a izgubila svaku koherentnost. Štaviše, situacija je van kontrole Zapada, smatra autor.

„Ovo je trenutak kada takvi ratovi izmiču kontroli. Već dve godine zapadni lideri glancaju svoj mačo imidž kod kuće posećujući i nagovarajući predsednika Kijeva Volodimira Zelenskog da uz njihovu pomoć traži potpunu pobedu. To je bilo omiljeno obećanje Borisa Džonsona , ali tada su njegovi birači samo plaćali za to, a ne umirali. Francuz Emanuel Makron je barem predložio slanje trupa. Jednako predvidljivo je bilo i to da totalna pobeda nikada nije bila u igri. To je značilo da će u jednom trenutku doći do sumnje. Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, sada izjavljuje da moramo „ ostati na kursu“, ne govoreći šta to znači. Nemački generali možda žele eskalaciju, ali njen kancelar Olaf Šolc je dugo bio oprezan. Tako je i veliki deo javnog mnjenja SAD, dok državni sekretar Antoni Blinken napominje da Zapad mora da obezbedi da ruski rat „ i dalje bude strateški neuspeh “.

Ukrajina sve više izgledala kao NATO plaćenik za zapadne generale koji žele da povećaju svoje budžete i ožive hladnoratovske igre svoje mladosti. Cenu plaćaju njihovi poreski obveznici i mladići Ukrajine. Zapadna Evropa nema nikakav zamislivi interes da eskalira rat u Ukrajini kroz razmenu raketa dugog dometa. Iako bi trebalo da održi svoju logističku podršku ukrajinskim snagama, nema strateški interes u želji Kijeva da istera Rusiju sa većinskog ruskog govornog područja Krima ili Donbasa. Ona ima sav interes da marljivo traži rano rešenje i započne obnovu Ukrajine. Što se tiče sankcija „meke moći“ Zapada Rusiji , one su nesrećno propale, poremetili globalnu trgovinsku ekonomiju u tom procesu. Sankcije su možda omiljene zapadnim diplomatama i istraživačkim centrima. Možda čak i povređuju nekoga – ne samo britanske korisnike energije – ali nisu uništili rusku ekonomiju ili promenili Putinovo mišljenje. Očekuje se da će ove godine stopa rasta Rusije premašiti britansku . Gruba nesposobnost četvrt veka zapadnih vojnih intervencija trebalo je da nas nauči nekim lekcijama. Očigledno ne“.

Prošle nedelje, Margarita Simonjan , glavna urednica medijske grupe Rossiia Segodnia i televizijskog kanala RT , rekla je da je dobila audio-snimak na kojem su visoki oficiri nemačkog Bundesvera razgovarali „kako će bombardovati Krimski most“. Kasnije tog dana Simonjan je objavio tekst razgovora, a potom i sam snimak, sudeći po njima, razgovoru su prisustvovala četiri visoka predstavnika Bundesvera, uključujući šefa odeljenja za operacije i vežbe Vazduhoplovstva, razgovaralo se moguće slanje projektila Taurus u Ukrajinu i ukrajinski napad na Krimski most. Između ostalog, zabeleženo je da vojska razgovara o tome kako da instalira rakete Taurus i obuči ukrajinsku vojsku da lansira rakete preko Krimskog mosta na način da ne pređe „crvenu liniju“ i ne postane očigledan učesnici sukoba u Ukrajini.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SVE JE OPASNIJE! NATO VAN KONTROLE: Posle prodora Rusa srce nemačke vojske, Zapad skida rukavice! Kreću u ESKALACIJU?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter