Izvor: HAOPPY BSC/VZGLJAD
05.03.2024 u 14:06
1

NAPAŠĆE RUSIJU KAO NEKAD IRAK I SR JUGOSLAVIJU: Ruski analitičar o američkom planu, NATO će koristiti ISTU STRATEGIJU!

„Scenario napada koji je objavio Militari Thought podseća na američku strategiju tokom Iraka i Jugoslavije. Ovo je tipična verzija početka vojne akcije Sjedinjenih Država. Napad su započeli i masivnim raketnim i vazdušnim udarom“, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

Predstavljeni scenario napada na Rusiju podseća na američku strategiju u Iraku i Jugoslaviji. Vazduhoplovstvo igra ključnu ulogu u tom pogledu. Da bismo bili spremni za odbijanje potencijalne agresije Oružanih snaga Rusije, potrebno je odmah početi sa pripremama, rekao je vojni ekspert Konstantin Sivkov listu VZGLjAD. Ranije je časopis Militari Thought predstavio mogući scenario za napad na Rusiju.

„Scenario napada koji je objavio Militari Thought podseća na američku strategiju tokom Iraka i Jugoslavije. Ovo je tipična verzija početka vojne akcije Sjedinjenih Država. Napad su započeli i masivnim raketnim i vazdušnim udarom“, rekao je doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

„Stvaranje zajedničkih formacija je takođe tipična praksa za Vašington. Tamo postoje dve grane kontrole. Administrativno odeljenje se bavi pitanjima obuke kadrova i podrške vojsci. Operativna jedinica o kojoj se govori u članku obuhvata različite vrste trupa, ima zajedničku komandu i rešava probleme u upotrebi naoružanja“, napominje on.

„Kao što vidimo, plan uključuje upotrebu diverzantskih grupa i snaga za specijalne operacije od strane neprijatelja. Najverovatnije će za ovo biti odabrani ljudi koji su nam etnički bliski, na primer, Ukrajinci. Po svemu sudeći, jedinice će imati zadatak da unište našu infrastrukturu“, naglašava sagovornik.

„Vazdušna operacija, o kojoj se takođe razgovara, verovatno će biti serija raketnih i vazdušnih udara sa ciljem suzbijanja naše PVO. Tada će neprijatelj pokušati da napadne naše aerodrome i skladišta. Opklada će biti na slabljenje zemlje“, kaže ekspert.

„Sa ovakvim razvojem događaja, bilo bi najrazumnije da se Rusija koncentriše na nanošenje kritične štete neprijateljskim avionima, što bi zahtevalo onesposobljavanje oko trećine snaga protivničke strane“, objašnjava on.

„Zato se u članku postavlja pitanje daljeg razvoja naše avijacije, unapređenja organizacije njene borbene upotrebe. Pored toga, akcenat treba staviti na PVO i elektronsko ratovanje, koje mogu biti ozbiljna pomoć u slučaju vazdušnog napada. Takođe je vredno podsetiti da Rusija razvija rakete dugog dometa, uključujući Kinžale, koje su praktično neranjive na protivvazdušno oružje. Ovo vam omogućava da se borite na velikim udaljenostima. Ako sada ne usporimo, možemo ozbiljno da smanjimo rizike događaja opisanih u publikaciji“, zaključio je Sivkov.

YOUTUBE/PRINSTCREEN

Ranije je časopis „Vojna misao“ koji izdaje rusko Ministarstvo odbrane objavio mogući scenario vazdušno-kopnene ili vazdušno-morske vojne operacije protiv Rusije. Kako se navodi u članku, strani eksperti raspravljaju o stvaranju novog tipa vojnih formacija – „zajedničkih operativnih formacija“ (JOF), koje bi brzo trebalo da nanesu sveobuhvatan poraz infrastrukturi.

Pre početka aktivne faze, Front Ujedinjenih nacija će organizovati provokacije i pojačati izviđanje. Reč je, posebno, o redovnim letovima u blizini državnih granica i izvođenju vežbi. Mirnodobna borbena i brojčana snaga Fronta Ujedinjenih nacija može biti 50–70% njegovog ratnog sastava.

Najiščekivanije se zovu „vazdušno-zemaljske (morske) operacije“. Pretpostavlja se da će kampanja početi „brzim (trenutnim) globalnim udarom“ i nekoliko (od dva do sedam) „masovnih raketnih i vazdušnih udara“. Avijacija će početi da deluje „jedna od prvih“ i može da uđe u bitku „čak i pre raspoređivanja glavne grupe“. S tim u vezi, povećava se uloga Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, u odnosu na koje je neophodno razviti nove poglede na organizaciju upotrebe aviona kako u mirnodopsko tako i u ratno vreme.

Važno je napomenuti da je Bild ranije objavio da je nemačka vlada izradila teoretski scenario za navodni ruski napad na NATO, koji se sastoji iz četiri faze. Prva faza u dokumentu naziva se „kampanja masovne dezinformacije“ koja je osmišljena da „destabilizuje“ društvo u zapadnim zemljama.

U drugoj fazi, prema planu, očekuju se vojni manevri na granicama NATO-a, dok će špijunaža biti pojačana. „Invazija trupa“ je navedena kao treća faza, a četvrta uključuje bitke „na kopnu, u vodi, u vazduhu i u svemiru“.

U januaru je Bild , pozivajući se na tajni dokument Bundesvera, objavio članak o mogućem sukobu između NATO-a i Rusije. Tako bi, prema očekivanjima nemačkog Ministarstva odbrane, sukob mogao da počne već u leto 2025. godine.

Pored toga, u Sjedinjenim Državama je objavljen izveštaj za kopnene snage „Ruska taktika“ . Dokument, koji ima 280 stranica, distribuira se sa natpisom „Poznajete li svog neprijatelja?“ Autori tvrde da su otkrili „ruske taktičke koncepte“ koji se koriste „u obuci i vežbama, pre svega za vojne operacije velikih razmera“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NAPAŠĆE RUSIJU KAO NEKAD IRAK I SR JUGOSLAVIJU: Ruski analitičar o američkom planu, NATO će koristiti ISTU STRATEGIJU!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter