Izvor: cnn
05.03.2024 u 14:21
0

ŠTA SUPER UTORAK ZNAČI ZA REPUBLIKANCE: Ovaj dan bi mogao da podvuče Trampovu transformaciju prve američke partije

Donald Tramp ostaje kandidat koji može da potencijalno osvoji više predsedničkih izbora i poslaničkih izbora nego bilo koji prethodni republikanski predsednički kandidat osim sadašnjeg predsednika.

Njegov dosadašnji učinak odražava njegov uspeh u transformaciji Republikanske stranke po svom imidžu. On je preoblikovao rEPUBLIKANCE (Great Old Party kako je zovu Amerikanci) u više plavih okovratnika, populističku i ogorčeniju stranku, fokusirajući se više na svoju promjenjivu mešavinu ozlojeđenosti protiv elita i kulturnih i rasnih promjena nego na prioritete manje vlade i aktivnog globalnog rukovodstva iz doba Ronalda Regana koji je bivši guverner Južne Karoline naglasila je  Nkki Hejli  . Odbijanje skoro bilo kog izabranog zvaničnika Republikanaca da podrži njegovog poslednjeg preostalog rivala Hejlijevu – uprkos zabrinutostima koje neki od njih imaju u vezi sa smerom koji Tramp nameće stranci – svedoči o njihovom priznanju da bivši predsednik sada ima skoro neupitnu lojalnost većine Republikanskih koalicija.

NAPAŠĆE RUSIJU KAO NEKAD IRAK I SR JUGOSLAVIJU: Ruski analitičar o američkom planu, NATO će koristiti ISTU STRATEGIJU!

Ali dok su predizbori podvukli Trampov stisak nad Republikancima, oni su takođe demonstrirali njegovu ranjivost u oblastima u kojima je radio otkako je prvi put najavio svoju kandidaturu 2015. godine – posebno među biračima u predgrađu takozvanih beih ovratnika koji su uglavnom bili naklonjeni republikancima  pre njegovog dolaska . Trka za nominaciju početkom 2024. pokazalo je da značajna manjina glasača naklonjenih republikancima ostaje otporna na Trampovu viziju. Čak i dok je objavljivao tako ubedljive pobede, imao je muke sa fakultetski obrazovanim biračima i umerenim. Tramp je nosio samo oko 40 odsto nezavisnih birača koji su učestvovali u tri takmičenja na kojima su sprovedene izlazne ili ulazne ankete birača.

Uhvativši i snagu i slabost, predsednički predizbori su, kao i uvek, ponudili važne naznake o smeru stranke koja ih drži. Dok se Tramp bliži onome što bi moglo biti porazno učinku u utorak, evo pogleda na neke od ključnih lekcija o GOP-u koje su predložili rezultati i obrasci podrške sa ovogodišnjih predizbora.

Najvažnija poruka sa predizbora je najjasnija: Trampova koalicija je dominantna frakcija u GOP-u. Hejlijeva pobeda na nedeljnim predizborima u Vašingtonu, DC sa malom izlaznošću, sprečiće Trampa da pobedi na svim predizborima i poslaničkim izborima (kao što su to uradila prethodna četiri aktuelna predsednika GOP-a). Ali Tramp se i dalje snalazi bolje od bilo kog drugog republikanca koji nije bio aktuelni predsednik. (Regan 1980., Bob Dol 1996., Džordž V. Buš 2000. i Mit Romni 2012. pobedili su na oko 45 takmičenja.)

Anketar veterana GOP-a Vit Ejres rekao je da su predizbori pokazali da republikanski glasači u stvari gledaju na Trampa kao na aktuelnog predsednika u većoj meri nego što su to očekivali drugi kandidati. Tramp pokušava da postane prvi poraženi aktuelni predsednik koji je četiri godine kasnije pobedio u revanšu protiv čoveka koji ga je izbacio iz Bele kuće otkako je demokrata Grover Klivlend pobedio republikanca Bendžamina Harisona 1892. Tramp se „nastupa kao kvazi-zastupnik“, rekao je Ejres . Da bi razumeo njegovu dominaciju, Ejres je nastavio: „Ono što nam je zaista potrebno su ulazne i izlazne ankete iz demokratske koalicije iz 1892. za Grover Cleveland. To je analogija: bivši predsednik ponovo trči da pobedi čoveka koji ga je pobedio.

Kris Vilson, koji je glasao za super PAC koji podržava guvernera Floride Rona DeSantisa tokom predizbora, takođe je rekao: „Trampovo vođstvo u trci GOP u ovom trenutku“ je ukorenjeno u „percepciji među velikim brojem primarnih birača GOP-a da je Tramp zapravo naš aktuelni kandidat.” Nijedan od drugih kandidata, rekao je, „nije pronašao poruku koja ih navodi da misle da bi trebalo da odustanu od svog de fakto aktuelnog predsednika“.

Ipak, na važan način, Tramp je drugačiji kandidat nego što je bio 2016. Ovog puta je mnogo jači među – i više se oslanja na – najkonzervativnije elemente stranke. U svojoj prvoj rundi, Tramp je privukao skoro potpuno isti nivo podrške među glasačima koji su sebe opisali kao veoma konzervativne, donekle konzervativne i umerene, prema kumulativnoj analizi svih izlaznih anketa sprovedenih te godine Garija Lengera iz ABC Nevsa. Ovog puta – u Ajovi, Nju Hempširu i Južnoj Karolini, tri države u kojima su sprovedene izlazne ili ulazne ankete – birači koji sebe opisuju kao veoma konzervativne dali su mu mnogo veći udeo svojih glasova od druge dve grupe; jako je izgubio umerene mere u sve tri države, nikada ne prelazeći 28% glasova među njima.

Slično tome, Tramp ove godine objavljuje ogromne prednosti među republikanskim glasačima koji se identifikuju kao beli evangelistički hrišćani, dok se suočava sa mnogo bližim podelom među glasačima koji to ne čine. Jaz u njegovoj podršci između evangelista i svih ostalih mnogo je veći nego što je bio 2016. godine.

Obrazovanje je već bilo najvažnija linija razdvajanja u trci 2016, a Tramp je u kumulativnoj analizi imao 12 procentnih poena bolje među biračima bez diplome od onih sa najmanje četvorogodišnjim fakultetskim obrazovanjem. I taj jaz je ovoga puta mnogo veći: Tramp je trčao za najmanje 25 poena bolje

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter