Izvor: happybsc
02.03.2021 u 10:18
0

NAVALJNI ĆE OVDE ROBIJATI! Kazamat IK-2 gde prestaje život!

Kritičar Kremlja Aleksej Navalni, barem prvi deo dvoipogodišnje zatvorske kazne, provesti u zloglasnom kazamatu br. 2 (IK-2) u Vladimirskoj regiji.

VESTI DANA

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS U SARAJEVU: Predaja 10.000 vakcina za građane BiH

VERNICI SLAVE SVETOG TIRONA: Ispoštujete jedan običaj u kuhinji

KONTIĆ RANJEN U NIKŠIĆU: Uboden tri puta!

Jedan bivši zatvorenik ima poruku za novog zatvorenika.

– Pripremite se da budete odsečeni od čovečanstva – rekao je Konstantin Kotov, aktivista koji je proveo više od godinu u IK-2, smeštenom istočno od Moskve.

Kaže da izbor zatvora nije slučajan. U najstrožijem ruskom zatvoru prati se svaki razgovor, zabranjeno je korištenje mobilnih telefona, blokiraju e-mailove, a zatvorenici moraju da se pridržavati pravila režima koji malo ili nimalo vremena ostavlja za sebe.

Sve počinje u 6 sati ujutro, higijenom, slušanjem himne, doručkom i prebrojavanjem. Bez obzira na temperature, brojanje se vrši napolje, a to zna da potraje više od sat. Zatvorenici stoje u redovima, nepomično, s rukama iza leđa.

Kazna zbog rukavica

Kotov za britanski „Independent“ govori da i dalje ima problema s kožom, nakon što je u zatvoru dobio šugu. Lekara je video tek nakon šest nedelja. Mesecima je patio od prehlade i temperature. Kada mu je kolega zatvorenik pozajmio rukavice kažnjen je skidanjem s liste za privremeno puštanje.

Veći deo reda u zatvoru osiguravaju sami zatvorenici koji pod strogim uputstvima cinkare. Takozvani „aktivistički zatvorenici“ rade direktno sa čuvarima kako bi osigurali poštovanje propisa. Njihova nagrada je privremeno puštanje.

– Uslovni otpust bez takve saradnje neuobičajen je – kaže Kotov.

PROČITAJTE JOŠ

UDES U BEOGRADU: Povređena osoba prevezena na odeljenje za reanimaciju

VREME DANAS: Hladno jutro i sunčan dan!

ĆIRILICA UZDRMALA SVET! Marić predstavio ženu koja je „Dara iz Jasenovca“: Realnost je bila GROZNIJA od filma!

Nakon jutarnjih provera kreće se prema radničkim kućama. Većina od 800 zatvorenika raspoređena je u jedan od tri odeljenja: drvenarija, limarija i šivenje. Kotov je bio smešten u odeljenje sa zatvorenicima s invaliditetom, pa je od njega zahtevano da obavlja samo lagane radove ili gleda državnu televiziju. Alekseju Navalnom teško da će biti dodijeljene takve privilegije.

Dmitrij Demuškin, ekstremno desničarski aktivista koji je proveo nešto manje od dve godine u IK-2, kaže da će lider ruske opozicije verovatno biti smešten u izolaciju u „kontrolisano odeljenje“ u okviru „A“ zatvora, barem prvih nedelja.

Neki su rezali vene

Ovde je zatvorenicima zabranjeno da govore ili čitaju i prisiljeni su da stoje ili sede ceo dan, ruku iza leđa i spuštene glave.

– Zatvorenici znaju da je IK-2 najteža zatvorska kolonija u zemlji – rekao je Demuškin za Dozhd TV, liberalni medij.- Neki su sekli vene i stomak da ne bi bili poslati ovamo.

Za razliku od ostalih najozloglašenijih zatvora, IK-2 nema reputaciju zatvora u kojem se dešava fizičko nasilje.

Kotov, na primer, kaže da je to izbegao, iako ima saznanja da su druge zatvorenike tukli. Kako je objasnio, premlaćivali su ih „aktivistički“ zatvorenici, a ne zatvorski službenici.

Ruslan Bakhapov, aktivist s kontaktima unutar kolonije, potvrdio je da je Navalni u subotu isporučen u zatvor strogo poštujući propise. Prema njegovim pretpostavkama, s obzirom na Navalnijevu važnost, neće biti fizičkog nasilja, „ali psihološki pritisak biće dovoljno ozbiljan“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter