Izvor: rbk.grupa
24.08.2023 u 11:58
1

NEMA ŠANSE DA JE BILA OBIČNA NESREĆA: Svetski mediji o nereći u kojoj je poginuo Jevgenij Prigožin

Blumberg , SAD
„U početku nije bilo potvrde da je Prigožin zaista bio u avionu. Izvor blizak Kremlju takođe nije mogao odmah da potvrdi ovo, napominjući da je lider Vagnera preduzeo mere predostrožnosti, uključujući korišćenje dva aviona. Katastrofa se dogodila tačno dva meseca nakon što je Prigožin predvodio pobunu koja je postala najveća pretnja skoro četvrtvekovnoj vladavini predsednika Vladimira Putina. Putin je opisao junsku pobunu kao izdaju, ali je Prigožin izbegao svaku odmazdu Kremlja kao deo dogovora o zaustavljanju pobune dok su njeni borci bili stacionirani 200 kilometara od Moskve.

Hindustan Times , Indija
„Sudbina Jevgenija Prigožina decenijama je usko povezana sa Kremljom. Bio je izvršitelj vladinih ugovora od poverenja, predvodio je Vagnerovu plaćeničku grupu koja se borila u Ukrajini i optužen je da radi „prljav posao“ za Rusiju u Siriji i Africi. Ali otkako je pre dva meseca okrenuo svoje ljude protiv Moskve, mnogi u Rusiji i šire počeli su da se pitaju koliko će on izdržati, što je razbesnelo ruskog predsednika Vladimira Putina. Prigožin je pregovarao sa Putinom i beloruskim liderom o sigurnom utočištu za sebe i one koji su učestvovali u pobuni, ali je periodično pisao da se pojavljivao u Rusiji, a prošle nedelje je glumio u videu o regrutovanju plaćenika.

CNN Turk , Turska
„Profesor Mesut Haki Kasin je rekao: „<…> Bilo bi pogrešno bilo šta reći pre nego što se objavi izveštaj o incidentu, ali pretpostavljam da je unutra bomba. Nema šanse da se običan avion sruši <…>”.

U poslednje vreme se mnogo priča o Prigožinu, primećuje stručnjak za bezbednost i borbu protiv terorizma Joskun Basbug: „<…> Vagner ima ozbiljnu moć u Africi, a sukob u Ukrajini je prilično dobro legitimisao grupu. Mislim da je pojava nove sive zone u suprotnosti sa prirodom grupe, Putinovim planom. Ova nesreća se dogodila nakon nastupa u Africi. Mislim da bi ovo mogao biti deo igre koju podržava Zapad <…> Čak i ako Prigožin ode, Vagner još nije gotov.”

Politiko, SAD
U julu, na bezbednosnom forumu u Aspenu, američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao: „Da sam ja na Prigožinovom mestu, i dalje bih bio veoma zabrinut. NATO ima politiku otvorenih vrata, Rusija ima politiku otvorenih prozora.

Africa Times , Francuska
„Prigožin je nekada bio blizak predsedniku Vladimiru Putinu, ali su se njihovi odnosi pogoršali zbog sukoba između Rusije i Ukrajine i marša na Moskvu u junu.

Sjedinjene Američke Države su u januaru procenile broj pripadnika Vagnerove grupe u Ukrajini na 50.000, 10.000 vojnika po ugovoru i 40.000 plaćenika među zatvorenicima.

Prigožin, koji je poslednju video poruku snimio, tvrdi, u Africi, već dugo kontroliše aktivnosti Vagnerove grupe u regionu Sahela i šire. 19. avgusta, prema obaveštajnim podacima, bio je u Maliju.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NEMA ŠANSE DA JE BILA OBIČNA NESREĆA: Svetski mediji o nereći u kojoj je poginuo Jevgenij Prigožin”

  1. oduvek je bilo,,Ko drugom jamu kopa sam u nju upadne“
    Jer ako ja tebe hlebom nemoj mi metkom zahvaljivati.!
    Klasično i več viđeno svuda u svetu.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter