Izvor: Kurir.rs
14.11.2023 u 11:11
0

NOVA PRETNJA ZA BAJDENA: Američki predsednik u neočekivanoj situaciji – horor u najavi

Kampanja za reizbor američkog predsednika Džozefa Bajdena suočava se sa sve većim brojem potencijalnih „remetilačkih faktora“ iz celog političkog spektra, što komplikuje njegove napore da se konsoliduje uoči verovatnog revanša sa Donaldom Trampom.

Lista nezavisnih i tzv. „kandidata treće strane“ (nezavisnih demokrata), koji se kandiduju za predsednika 2024. se širi – vođena slabim rejtingom Džoa Bajdena, ali i Donalda Trampa. Njihovi loši rejtinzi, piše „Fajnenšel tajms“ proizveli su kategoriju američkih glasača, koje anketari i stratezi opisuju kao „dvostruke mrzitelje“ – razočarani su obojicom.

Robert Kenedi mlađi, potomak čuvene američke političke dinastije i bratanac pokojnog bivšeg predsednika Džona Kenedija, već nekoliko meseci se kandiduje za predsednika kao nezavisni kandidat, kao i Kornel Vest, progresivni aktivista i filozof.

Prošle nedelje, Džil Stajn, levičarska aktivistkinja, koju demokrate često okrivljuju da je naškodila predsedničkoj kampanji Hilari Klinton protiv Trampa 2016. godine, rekla je da će obnoviti svoju kandidaturu za Belu kuću ispred stranke Zelenih.

Pored toga, Džo Mančin, centristički demokratski senator iz Zapadne Virdžinije, najavio je da neće tražiti novi mandat u Kongresu, što je izazvalo spekulacije da se i on sprema za trku. Mančin se smatra verovatnim liderom predsedničke liste koju podržava „No lejbels“, centristička organizacija.

Dok ovi „remetilački“ kandidati mogu da odvuku glasove i od Bajdena i od Trampa, neke demokrate strahuju da bi sadašnji predsednik mogao biti u nezgodnijem položaju.

Anketa „Realpolitiksa“ pokazuje da Tramp ima 1,1 procentni poen prednosti u odnosu na Bajdena u direktnom meču, ali ta prednost raste na 2,7 procentnih poena, kada se kao opcije za glasače dodaju Kenedi i Vest.

Postoje i oni koji su skeptični da će nezavisni kandidati biti veliki faktor 2024. Potrebne su velike količine novca, značajna podrška građana i velika organizacija da bi se pokrenula uspešna predsednička kampanja, navodi „Fajnenšel tajms“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter