Izvor: RT
10.08.2023 u 14:13
1

STIŽE „AMERIČKA ARMATA“: AMERIKANCI STVORILI NAJNOVIJI „ABRAMS X“ – Može li PROTIV RUSKOG ČUDOVIŠTA? (FOTO, VIDEO)

Nakon predstavljanja "abramsa iks" u široj javnosti, "Sputnjik" se pita je li on "američka 'armata'"

„Dženeral dajnemiks“ je široj javnosti u utorak predstavio „abrams iks“, najnoviji model američkog borbenog tenka, čije je starije verzije Vašington obećao Kijevu.


Imajući u vidu da je sukob u Ukrajini ponovo ukazao na značaj tenkova u savremenim okršajima, ali i na to da je zapadna tehnika daleko od čudesnog oružja, analitičar Ilija Cukanov je u tekstu za „Sputnjik internešenel“ uporedio najnoviju generaciju glavnog američkog borbenog tenka sa njegovim ruskim pandanom.

Karakteristike novog „abramsa“

Iako izgleda slično standardnom „abramsu“, „abrams iks“ je težak svega 49 tona odnosno 17 tona je lakši od potpuno opremljenog „abramsa M1.“ Trup tenka je dugačak 7,9m, širok 3,6 a visok 2,3 metra.


Prototip poseduje daljinski upravljanu borbenu stanicu sa topom glatke cevi „XM360“ kalibra 120 mm. Kokpit ima mesta za trojicu vojnika, odnosno tenk ne zahteva punioca kao zasebnog člana posade.

Na snimcima se vidi da kupola uključuje i automatski top „XM914“ kalibra 30mm, kao i spregnuti mitraljez kalibra 7,62mm.

Kako ističe „Sputnjik“, novi „abrams“ će se oslanjati na veštačku inteligenciju kako bi rasteretio posadu, što uključuje identifikaciju i određivanje prioritetnih ciljeva, kao i komunikaciju sa prijateljskim izviđačkim i jurišnim dronovima.

Očekuje se da će tenk sadržati dvostruke dnevno/noćne panoramske termalne nišane od 360 stepeni – po jedan za komandanta i nišandžiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “STIŽE „AMERIČKA ARMATA“: AMERIKANCI STVORILI NAJNOVIJI „ABRAMS X“ – Može li PROTIV RUSKOG ČUDOVIŠTA? (FOTO, VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter