Izvor: Blic.rs
22.09.2022 u 12:22
0

OVI ZNACI ĆE OTKRITI DA LI PUTIN SPREMA NUKLEARNI NAPAD: Ako povuče ove poteze, znaćemo da ozbiljno razmišlja o ovom potezu!

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se juče naciji i uputio novu pretnju Zapadu. On je optužio Zapad da planira da uništi Rusiju.

PUTIN NAJAVIO DELIMIČNU MOBILIZACIJU U RUSIJI: „To nije blefiranje!“

– Imamo i oružje za masovno uništenje, modernije od NATO. Ako naše ljude treba zaštititi, mi ćemo ih zaštititi. Ne blefiram! – rekao je Putin.

Upotreba nuklearnog oružja je poslednje sredstvo koje bi Rusija mogla da upotrebi, a američki analitičari kažu da bi postojali neki znakovi da Putin sprema nuklearni napad.

Hans Кristensen, direktor projekta nuklearnih informacija u Federaciji američkih naučnika, rekao je za Njuzvik da bi Putin mogao brže da deluje sa oružjem dugog dometa, koje je već u pripravnosti, umesto oružjem kratkog dometa. 

Aktivnost na lokacijama gde se čuvaju bojeve glave koje bi se potom utovarile u kamione i helikoptere, kao i pojačana aktivnost među specijalno obučenim jedinicama koje mogu da rukuju ovim oružjem, značila bi da se Putin sprema za napad kratkog dometa.

S druge strane, može se očekivati upotreba oružja dugog dometa ako se mobilni lanseri na kopnu, raketne podmornice ili krstareće rakete rasporede u većem broju nego inače.

Кristensen navodi da bi, ako se to dogodi, došlo do niza vidljivih aktivnosti u sistemu nuklearne komande i kontrole i opšte komunikacije koje bi ukazivale da se nešto dešava.

Prema Federaciji američkih naučnika, Rusija ima najveći inventar nuklearnih bojevih glava na svetu sa ukupno 5.977. SAD su na drugom mestu sa 4.428, a slede Francuska sa 290. Međutim, tačan broj bojevih glava u ruskom posedu je nepoznat zbog bezbednosnih razloga.

Praćenje nivoa nuklearne aktivnosti bilo je uobičajeno još od Hladnog rata, rekao je za Njuzvik Džon Erat, viši politički direktor Centra za kontrolu naoružanja. Кada je Putin zapretio nuklearnim oružjem u martu, nije bilo aktivnosti na terenu, što znači da ruski lider zapravo nije pripremao nuklearni napad, kaže Кristensen. On smatra da će stručnjaci tek pratiti ove aktivnosti kako bi utvrdili koliko je Putinova pretnja ozbiljna.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je dodao da američka vojska ima oko 1.000 komada oružja spremnog za ispaljivanje u roku od nekoliko minuta, tako da bi takođe bila dobro pripremljena da odgovori ako Putin krene u napad.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Кirbi rekao je u sredu da će biti „ozbiljnih posledica“ ako Rusija odluči da upotrebi nuklearno oružje, ali da američke obaveštajne službe „nemaju saznanja“ da bi događaji u Ukrajini u ovom trenutku mogli da eskaliraju na ovaj nivo.

Zapad je osudio pretnje Vladimira Putina, a Erat ističe da će svetski lideri biti veoma oprezni u pogledu onoga što govore jer nijedan lider, uključujući Putina, „ne želi da bude odgovoran za početak velikog nuklearnog sukoba“. On dodaje da je deo opasnosti u tome što Putin ne blefira i svetski lideri to moraju da shvate ozbiljno i da se pripreme.

– Ali mislim da ono što on pokušava da uradi jeste da iskoristi pretnju nuklearnim oružjem, za koje svi znaju da Rusija ima u izobilju, da natera druge zemlje da preispitaju svoju podršku Ukrajini – rekao je Erat.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter