Izvor:
15.11.2023 u 09:14
0

SVE DO SADA JE BILA IGRA: Počinje glavna bitka u Gazi, Izraelci idu mečki na rupu, stigli komandosi sa psima

Izraelske snage upali su u glavnu bolnicu u Gazi i spremne su da napadnu lavirint tunela koji skrivaju militante Hamasa, koji se nalazi ispod medicinskog centra.

STIGLA STRAVIČNA PRETNJA: Huti kreću u ofanzivu protiv Izraela!

Cilj izraelskih vojnika je da uđu u 500 kilometara dugu mrežu tunela koji se nalaze ispod bolnice Al-Šifa i grada Gaze i unište teroriste koji su napali Izrael i ubili 1200 Izraelaca. Ali taj zadatak nije nimalo lak. Podzemne borbe su izuzetno opasne, posebno kada se izraelski vojnici bore protiv teško naoružanih Hamasovih terorista koji poznaju svaki kutak i rupu i imaju pristup zalihama raketa, granata i oružja, piše Dejli mejl.

Teroristi su godinama delovali unutar složene mreže tunela ispod civilnih zgrada, od kojih su neki prokopani više od 10 metara pod zemljom, a svi ovi prolazi mogli bi biti minirani ili iz zasede. To znači da će izraelska vojska morati da se osloni na različito oružje i tehnologiju – kao što su dronovi „ubice“, posebno obučeni psi i specijalne bombe – kako bi uništila teroriste duboko unutar tunela.

Ali prvi zadatak izraelskih snaga je da lociraju tačno gde se nalaze tuneli. Specijalizovani borbeni inženjeri iz tima ‘Dijamant’ će prvo pokušati da pronađu tunele duboko pod zemljom pomoću radara i sonara. Čim inženjeri opremljeni bušilicama pronađu ulaze u tunele, ispod kojih se nalaze lansirna mesta i komandni centri, pokušaće da ih onesposobe ili unište što je pre moguće. Izraelske snage mogle bi da koriste tzv bombe ‘bunker-buster’, koje prodiru duboko u zemlju pre detonacije, ali bi bile kobne za civile koji bi potražili sklonište u zgradama iznad.

Inovativne bombe

Takođe, izraelske trupe možda planiraju da zarobe teroriste koristeći inovativne ‘spužvaste bombe’ – iako ID nikada nije priznao upotrebu ovog oružja. Sunđer bombe, koje sadrže posebne hemikalije, nakon eksplozije stvaraju gustu, tamnu penu koja se brzo širi i stvrdnjava i zatvara rupe ili ulaze u tunele. To bi blokiralo tunele i potencijalno zarobilo teroriste tamo, čime bi se kupilo vreme za timove koji će kasnije uništiti tunele eksplozivom. Izraelski inženjeri takođe mogu da koriste sunđere bombe u takozvanoj taktici ‘ljubičaste kose’ – gde se dimna granata baci u tunel, a zatim se ulaz zapečati sunđerastom bombom. Ako se vidi da dim izlazi iz obližnje zgrade, izraelske trupe će znati da tamo postoji još jedan ulaz.

Nakon što tuneli budu onemogućeni, podzemni komandosi zvani ‘Lasice’ će se spustiti u uske i mračne tunele naoružani jurišnom puškom TAR-21 ‘Tavor’ da oslobode taoce. Vojnici, opremljeni naočarima za noćno osmatranje, polako će se kretati kroz lavirint tunela gde čekaju do zuba takođe naoružani teroristi Hamasa.

Ali izraelski vojnici će imati tajno oružje – u obliku pasa napadača i dronova „ubica“ – koje će im pomoći da eliminišu teroriste i otkriju minirana vrata i prolaze tunela pre nego što izvuku taoce. Pre nego što vojnici krenu napred kroz tunele, oni će poslati dronove da otkriju teroriste Hamasa. Na primer, IRIS ‘throvbot’ – dron koji je dizajnirala kompanija Roboteam iz Tel Aviva – može se brzo kretati kroz zamršenu mrežu tunela i pružiti vojnicima ključne informacije o tome gde se kriju teroristi ili šta je ispred njih. Bespilotne letelice bi takođe mogle da nose oružje, što znači da bi mogle da idu ispred izraelskih komandosa i ubiju sve teroriste koji čekaju. Izraelske snage će takođe koristiti Micro Tactical Ground Robot, koji može da upravlja stepenicama i različitim zatvorenim prostorima, dok istovremeno onemogućava eksplozivne naprave.

Komandosi sa psima

Iza robota ubica i dronova biće izraelski komandosi koji su obučeni da se bore u klaustrofobičnim uslovima – ključna veština za navigaciju ogromnom mrežom tunela. Komandosi „lasica“ su obično introverti i imaju sposobnost da održe „psihološku distancu od situacije“. Njih će pratiti posebno obučeni psi iz jedinice Oketz koji su već pomogli u eliminaciji terorista Hamasa. Svaki od pasa ima svoje zadatke – neki su obučeni da nanjuše eksploziv i ulaze u tunele, a drugi da pronađu i napadaju teroriste.

Izraelska vojska godinama koristi obučene belgijske malinoe, a sada se njihove veštine koriste i na ulicama Gaze i u podzemnim tunelima Hamasa. Ovi betonski prolazi su veoma uski i komplikovani i smatraju se jednim od najsmrtonosnijih terena za vojnike. U nekim oblastima vojnici ne mogu da ustanu niti da vide ispred sebe. To znači da su psi – vođeni svojim čulom mirisa i dovoljno okretni da se brzo kreću po komplikovanim mrežama – veoma korisno oružje. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, jedan od borbenih pasa može se videti kako juri kroz mračnu mrežu tunela poput onih ispod Gaze.

Kamera pričvršćena za životinju prati je kroz slabo osvetljene prolaze dok pas lovi svoj plen. Životinja pronalazi čoveka obučenog kao terorista Hamasa, napada ga i neutrališe, jasno pokazujući koliko životinje mogu biti korisne u borbama u Gazi.

Ali kao da borba protiv Hamasovih terorista u mračnim tunelima nije bila dovoljno težak zadatak, postoje opravdani strahovi da bi izraelske trupe u podzemlju mogle naići na taoce koji nose prsluke-bombe. Osim toga, ako teroristi Hamasa smatraju da ne mogu da pobegnu, mogu da pogube taoce.

Bivši viši savetnik UN-a i jedan od najiskusnijih svetskih pregovarača o taocima, Skot Voker, rekao je: „Razumljivo je i razumno da se ID priprema za oružano spasavanje talaca – ali ove operacije su neke od najrizičnijih ikada. Taoci će verovatno biti rastureni na više lokacija i malo je verovatno da će izraelske snage ući i osloboditi taoce u jednom naletu bez značajnih žrtava – bilo talaca ili sopstvenih ljudi.“Vojni stručnjaci brinu da izraelske snage, uprkos svojoj tehnologiji, mogli bi da pretrpe velike gubitke ako napadnu terorističku mrežu tunela. Hamasove snage će se verovatno ponašati kao gerilski borci, čije poznavanje tunela znači da bi mogle da pokrenu iznenadne napade „pucaj i beži“ i tako namame ID trupe u zamke. „Obe strane će pokušati da iznenade jedna drugu i imaju nekoliko trikova u rukavu“, rekao je za The National Nevs brigadir Ben Bari, stručnjak za urbano ratovanje u istraživačkom centru IISS. „Izraelci takođe imaju prednost što su obučavani u najvećoj urbanoj ustanovi za obuku oružanih snaga na svetu, koja obučava ljude da se bore u tunelima, kao i da koriste dronove i robote. Izraelci imaju mnogo svih vrsta tehnologije.’

Sem Kreni-Evans iz Instituta RUSI takođe je upozorio da će borci Hamasa verovatno minirati tunele i postavljati improvizovane eksplozivne naprave kako bi onesposobili izraelske vojnike. Vojni istoričar Pol Biver kaže: „U mojih 40 godina iskustva, operacija koja je u toku u Gazi je najveći izazov sa kojim se Izrael suočio. Ali to neće trajati danima. Ovo može potrajati nedeljama ili čak mesecima i koštati bezbroj života. Hamas nije zabrinut za civilne žrtve, dobro je ukorijenjen i ima ogromnu prednost nad svojim neprijateljem dok se priprema za napad“, rekao je on za The Sun.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter