Izvor: DW
01.02.2024 u 20:40
0

PORUKA IZ BUNDESTAGA I SUZE ANALENE BERBOK: „Ne ponovilo se“ – aktuelnije nego ikad

Na komemoraciji za žrtve Holokausta u Bundestagu, govornici su upozorili i na opasnost od sve većeg antisemitizma u Nemačkoj. Poziv „Ne ponovilo se“ aktuelniji je nego ikad, rečeno je tom prilikom.

„‘Ne ponovilo se!‘ – to jeste i ostaje zadatak za čitavo društvo“, rekla je predsednica Bundestaga Berbel Bas na komemoraciji za žrtve nacionalsocijalizma održanoj u sredu 31. januara u Bundestagu. Socijaldemokratska političarka ukazala je na to da je od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. u Nemačkoj zabeleženo više od 2.000 krivičnih dela s antisemitskom pozadinom. „Ova eksplozija antisemitizma je sramota za našu zemlju… mržnja prema Jevrejima nije problem prošlosti, antisemitizam je problem sadašnjosti“, rekla je Bas.

Ona je naglasila da na svakom žitelju Nemačke leži odgovornost koja stoji iza poruke „Ne ponovilo se!“ kada je progon Jevreja u pitanju. „Odgovornost ne zastareva“, poručila je Bas.

„OVDE ĆE RADITI JOŠ 150 LJUDI, SA PLATAMA OD 900 EVRA“: Vučić saopštio lepe vesti za sve meštane Stare Pazove

Policijska zaštita za jevrejsku decu u Nemačkoj

Poslanicima Bundestaga obratila se i 91-godišnja Eva Sepeši koja je i sama preživela strahote koncentracionog logora Aušvic. Ona kaže da je zabrinjavajuće to što jevrejska deca u Nemačkoj moraju u strahu da odlaze u školu „samo zato što su Jevreji“.

„Boli me kada vidim da moji praunuci odlaze u školu pod zaštitom policajaca naoružanih automatskim puškama“, rekla je Sepeši i naglasila da Šoa nije počela u Aušvicu, nego mnogo pre toga, „ćutanjem i odvraćanjem pogleda“.

„Moja je želja da se ubijeni Jevreji ne spominju samo na dane sećanja, već da se i u svakodnevici pomisli na Jevreje koji žive ovde i sada, i kojima je potrebna zaštita“, rekla je Sepeši obraćajući se prisutnima u Bundestagu, među kojima su bili i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer kancelar Olaf Šolc, članovi kabineta, ministraka inostranih poslova nemčake Anlena Berbok koja je tokom dana sećanja i zaplakaka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter