Izvor: HAPPY BSC
30.12.2022 u 12:37
0

POSTIGNUT DOGOVOR O SASTANKU PREDSEDNIKA RUSIJE, TURSKE I SIRIJE: Erdogan, Asaad i Putin sastaće se u februaru

Postignut dogovor oko sastanka Putina, Erdogana i Asada za februar mesec, na kojem će se govoriti o rešavanju ratnih dejstava u Siriji

Sastanak turskog, sirijskog i ruskog predsednika zakazan je februar rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je 15. decembra da je ponudio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu održavanje sastanka čelnika Turske, Rusije i Sirije, kojem će prethoditi sastanak čelnika obaveštajnih službi, odbrane kao i ministara spoljnih poslova.

EKSKLUZIVNO SIRIJA JE VEĆ 20 DANA BEZ NAFTE: Amerikanci blokiraju iranske tankere s naftom kod Sueckog kanala, Damask očajan

Rusko ministarstvo odbrane je 28. decembra saopštilo da su ministri odbrane Rusije, Sirije i Turske održali trilateralne razgovore u Moskvi kako bi razmotrili načine rešavanja sirijske krize. “Što se tiče samita čelnika triju zemalja, opet nema datuma, ali januar otpada sigurno otpada, pa ne možemo reći da će se samit tada održati”, rekao je Čavušoglu.

Komentarišući nedavni trilateralni sastanak ministara odbrane, Čavušoglu je rekao da su razgovori važni u smislu postizanja dogovora o planu puta za sirijsko rešenje, dodavši da će se kontakti o tom pitanju nastaviti. “Sastanak se pokazao korisnim. Verujemo da je interakcija sa sirijskim vlastima važna za postizanje sporazuma koji će obezbediti stabilnost i trajni mir, a ti kontakti su takođe važni za postizanje konsenzusa između režima i opozicije oko načina rešavanja sukoba”, dodao je ministar.

Iako Ankara smatra da sirijske vlasti nisu sarađivale u borbi protiv terorizma zbog političkih razlika, postoji prostor za zajednički rad u budućnosti, rekao je Čavušoglu, dodavši da trenutni pregovori s Damaskom nisu sprečili Ankaru da nastavi operacije protiv terorista na sirijskoj teritoriji.

Rat u Siriji traje od 2011., a razne naoružane pobunjeničke grupe, uključujući terorističke organizacije, bore se protiv sirijske vojske u pokušaju da sruše vladu predsednika Bašara al-Asada. Od 2016. turske oružane snage takođe sprovode vazdušne i kopnene operacije u Siriji protiv naoružanih kurdskih grupa. Moskva i Ankara deluju kao posrednici u sukobu u različitim okvirima, poput posredničke grupe za sirijsko rešenje u Astani pokrenute 2017. ili Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga održanog u Sočiju 2018.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter