Izvor: Novosti
10.04.2022 u 18:17
0

PRVI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U FRANCUSKOJ: Da li Marin Le Pen može pobediti Makrona?!

U prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, do 17 časova, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na birališta je izašlo 65,0% odsto birača, piše list „Le Figaro“.

Ovo je  4,4% manje u odnosu na izbore 2017. godine (kada je u preseku u 17 časova izlaznost bila 69,42%) i 5,6% manje u odnosu na 2012. godinu (kada je do 17 časova glasalo 70,59% birača upisanih u birački spisak).

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako piše „Le Figaro“, današnja izlaznost je ipak veća od 2002. godine, kada su održani izbori sa rekordno malom izlaznošću – do 17 sati tada je glasalo 58,45% birača. 

Podsetimo, u Francuskoj se danas održava prvi krug predsedničkih izbora, a oko 48,7 miliona birača pozvano je da iskoristi svoje pravo glasa i izabere jednog od 12 predsedničkih kandidata, među kojima su četiri žene i osam muškaraca.

Glasanje je počelo u 8.00 i završava se u 19 časova, s tim što je, kako navode francuski mediji, biračkim mestima u pojedinim velikim gradovima pružena mogućnost da se zatvore u 20 sati.

Tako će, između ostalog, u Parizu, Marseju, Lionu, Nici, Kanu i Monpelijeu birališta biti zatvorena u 20 časova, prenosi Tanjug. 

Glavni rival sadašnjem predsedniku Emanuelu Makronu je liderka desnice Marin le Pen, ali se sudeći po ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje da Makron odnese pobedu.

S obzirom na to da se ne očekuje apsolutna većina glasova ni za jednog kandidata u prvom krugu, dva kandidata s najvećim brojem glasova ulaze u završnicu predsedničke trke u drugom krugu – 24. aprila.

Poslednje ankete daju prednost centristi Makronu sa 26 odsto glasova, zatim slede Marin le Pen sa 23 procenta, Žan-Lik Melenšon 17,5 odsto i Erik Zemur sa 9,5 procenata glasova birača.

U drugom krugu, predviđaju ispitivanja javnog mnenja, Makron bi mogao da pobedi sa 53 odsto glasova, a Le Penova bi dobila 47 procenata.

Prve projekcije izbornih rezultata biće objavljivane počev od 20 časova.

Marin Le Pen prestigla Makrona?! Da li on gubi ove izbore?

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter