Izvor: Kurir
07.04.2024 u 08:21
0

PUTIN SE JUTROS PROBUDIO NASMEJAN: Njemu blizak čovek postao predsednik SLOVAČKE, skršio LOBISTU NATO za slanje ORUŽJA u UKRAJINU

„Peter Pelegrini, novi predsednik Slovačke: Šta očekivati od njegove vlasti?

Peter Pelegrini, predsednik slovačkog parlamenta, trijumfovao je na nedavnim predsedničkim izborima u ovoj zemlji članici EU i NATO saveza. Njegova pobeda jača vlast premijera Roberta Fica, koji je nedavno zaustavio isporuke oružja Ukrajini.

Prema saopštenju izborne komisije, Peter Pelegrini (48) je osvojio nešto više od 53 odsto glasova, dok je nezavisni kandidat Ivan Korčok osvojio nešto manje od 47 odsto.

SPREMAJU NAM ARMAGEDON, ZBRISAĆE NAS SA LICE ZEMLJE: BRITANCI upozorili da RUSI SPREMAJU NUKLEARNI NAPAD NA LONDON

Ivan Korčok, koji je priznao poraz, dobio je podršku liberalnih i konzervativnih opozicionih stranaka tokom masovnih protesta protiv vlade.

Peter Pelegrini je predstavio slogan „Slovačkoj je potreban mir“, ističući važnost prevazilaženja unutrašnjih političkih podela u zemlji i podršku za mirne ciljeve. On je naglasio oprez u vezi sa isporukom oružja, u skladu sa stavom nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Njegova pobeda jača vlast premijera Roberta Fica, koji je nedavno usvojio više proruske stavove u spoljnoj politici zemlje i pokrenuo reforme krivičnog prava i medija.

Predsednik u Slovačkoj ima reprezentativnu ulogu, ali takođe može da stavi veto na zakone ili ih ospori pred ustavnim sudom. Njegova reč ima veliki uticaj u javnosti, a u slučaju vladine krize može privremeno formirati vladu.

BBC je izvestio o pobedi Pelegrinija, ističući prethodnu savezničku podršku Ukrajini koju je Slovačka imala pre Ficovog povratka na vlast. Fico je nedavno izjavio da je ruski predsednik Vladimir Putin „nepravedno demonizovan“ i upozorio na moguće posledice prijema Ukrajine u NATO savez.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter